Op 19 juli was Wout van Aert op weg naar zijn tweede etappeoverwinning in de Tour, maar kwam er door een dranghek plots en onverwachts een einde aan zijn wegseizoen. Na een lange revalidatie verscheen hij vrijdag voor de eerste keer aan de start van een crosswedstrijd. In Loenhout, net over de Nederlands-Belgische grens, was het merendeel van het publiek voor hem naar de Azencross gekomen.

Goede start Van Aert

Van Aert stelde hen niet teleur. Sterker nog: de kopstart was voor de drievoudig wereldkampioen. Als eerste dook de Belg in de nieuwe (veldrit)kleuren van Jumbo-Visma het veld in en fietste hij zij-aan-zij met Mathieu van der Poel de brug op. Daar ging het voor de huidige wereldkampioen mis: hij maakte een duikeling en zocht in het gedrang wanhopig naar zijn fiets. Binnen een mum van tijd keek Van der Poel tegen een achterstand van bijna een minuut aan.

Logischerwijs had Van Aert nog niet de kracht om de toppers bij te benen, maar wel reed hij steevast rond de vijfde plaats. Na drie ronden keerde Van der Poel terug bij zijn rivaal. Lang duurde dat niet, want een ronde later maakte de Nederlander al jacht op de koplopers Corné van Kessel en Eli Iserbyt en bedroeg zijn achterstand nog maar 15 seconden.

Mathieu van der Poel 2019

Na 40 minuten koers was de aansluiting een feit. Iserbyt kon nog twee ronden zijn wagonnetje aanhaken, maar in de slotronde kraakte hij in al zijn voegen toen Van der Poel op de pedalen ging staan. Na een mooie cross mocht de Nederlander – ondanks een bijna-val voor het wasbord – voor de derde keer juichen in Loenhout. Iserbyt eindigde op gepaste afstand als tweede voor Van Kessel. Van Aert moest in een sprint om de vierde plaats zijn meerdere erkennen in Tim Merlier, maar zal ongetwijfeld tevreden zijn met zijn terugkeer in het veld.

Solotocht Alvarado

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Ceylin del Carmen Alvarado. Zij liet geen spaan heel van de rest en won uiteindelijk met bijna twee minuten voorsprong op Sanne Cant en Annemarie Worst. Lucinda Brand kwam al vroeg in de wedstrijd ten val en moest de strijd staken. De Nederlands kampioene zegevierde op tweede kerstdag nog in Heusden-Zolder.