De wereldbekerwedstrijd in Koksijde was na een halve ronde al van alle spanning beroofd. Door een valpartij in de eerste bocht moest Van der Poel nagenoeg het hele veld inhalen, maar zelfs dat zorgde niet voor een spannender koersverloop. Na een halve ronde had hij de kop van de wedstrijd al te pakken en liet hij de rest achter alsof het hem geen enkele moeite kostte.

Overal willen winnen

“Of het nu een klassementscross is of niet, ik wil overal winnen”, zei Van der Poel voor de wedstrijd van zaterdag in Wachtebeke, een niet-klassementscross. In Wachtebeke maakte de 24-jarige renner het even spannend, maar liet hij na een tijdje Tim Merlier achter en reed hij onbedreigd naar zijn zesde seizoensoverwinning toe.

Waar veel concurrenten zaterdag niet in het stuk voorkwamen, daar liet Van der Poel zich dus duidelijk zien. Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Toon Aerts hoopten zondag in het zand van Koksijde op beterschap, maar tevergeefs. Er stond simpelweg geen maat op een indrukwekkende Van der Poel, die zich een halve ronde stevig moest inspannen om een slechte start goed te maken.

In de eerste bocht moest de wereldkampioen namelijk voet aan de grond zetten. Gestart vanaf de derde rij zag hij voor zich een paar Belgen ten val komen, waardoor Van der Poel genoodzaakt was om in de achtervolging te gaan. De hoofdrolspelers van zaterdag, Van der Poel en Merlier, moesten plots het hele deelnemersveld inhalen om weer van voren te geraken.

Zevende zege

Lang duurde dat niet. Van der Poel had een halve ronde nodig om zich weer aan de kop van de wedstrijd te melden. Laurens Sweeck reed even voor de rest uit, maar na zo’n zes minuten was de Belg alweer bijgehaald en ging Van der Poel ervandoor. Hij werd niet meer teruggezien. Achter hem reden de Telenet-Baloise-renners Lars van der Haar, Corn√© van Kessel, Quinten Hermans en Toon Aerts met Sweeck voor de ereplaatsen.

Sweeck finishte uiteindelijk als tweede voor Aerts. Wereldbekerleider Iserbyt beleefde net als zaterdag een slechte dag, maar blijft leider in het klassement.

De vrouwenwedstrijd werd gewonnen door Ceylin del Carmen Alvarado. De Rotterdamse bleef Lucinda Brand, Yara Kastelijn, Inge van der Heijden en Annemarie Worst voor. Een Nederlands feestje, dus.