Na een paar heerlijke warme dagen is het vaak onvermijdelijk: er worden onweersbuien verwacht. Hoewel de onweersbuien vaak al langer ‘in de lucht hangen’, kan het soms toch ineens onverwacht losbarsten. En dan zit jij natuurlijk net lekker op je racefiets of mountainbike… Gelukkig is het risico om door de bliksem getroffen te worden minimaal, maar toch is het fijn om te weten wat je dan het beste kunt doen. Vandaag geven wij je vijf tips!

1. Ga lopen zónder je fiets

Op de fiets is het risico groter dat je een bliksemschicht aantrekt. Je fiets is immers een metaalachtig object. Anders dan je misschien zou denken, zorgen je banden niet voor geleiding. Een fiets is geen ‘kooi van Faraday’ (een door metaal omsloten geheel), zoals bij een auto wel het geval is. Bij een auto wordt de lading daardoor direct afgevoerd en loop je geen risico, maar bij een fiets dus wel! Je kunt altijd beter gaan lopen dan door te blijven fietsen. Leg je fiets in ieder geval zo snel mogelijk aan de kant.

2. Maak je klein

Het hoogste punt trekt altijd te bliksem aan. Blijf daarom uit buurt van hoge punten als bomen en lantaarnpalen en zorg er ook voor dat je zelf niet het hoogste punt bent. Bevind je je in een open veld en/of in de buurt van water, ga dan op je hurken zitten met je voeten tegen elkaar en je hoofd naar beneden. Ga nooit plat op de grond liggen. Je maakt dan met een groter oppervlakte contact met de grond, waardoor de kans op indirecte inslag wordt vergroot. Kun je jezelf nog lager maken door bijvoorbeeld in een greppel te gaan hurken, dan is dat nog beter.

3. Ga schuilen

Het is misschien een inkoppertje, maar binnen ben je het veiligst. Als het mogelijk is om ergens in een gebouw te schuilen tot de onweersbui is over getrokken, doe dat dan ook zeker!

4. Verspreid je

Ben je samen met je fietsmaatjes aan het fietsen, ga dan niet te dicht bij elkaar zitten, zeker niet in een open veld en al helemaal niet met jullie fietsen (zie ook de punten hierboven). Samen vorm je een groter object en trek je dus eerder de bliksem aan.

5. Laat je telefoon in je achterzakje

Ook je telefoon kan de bliksem aantrekken. Hoewel het verleidelijk is om op zo’n spannend moment contact te zoeken met het thuisfront, is het dus beter om je telefoon in je achterzakje te laten. Ga er in ieder geval niet mee bellen en houd je mobieltje ook niet in je hand tijdens een onweersbui.

NB. De kans om getroffen te worden door de bliksem is relatief laag. De bovenstaande tips zijn bedoeld om je beter te informeren over wat te doen bij onweer. Het is echter niet nodig om in paniek te raken bij een onweersbui als het bijvoorbeeld niet lukt om een schuilplaats te vinden.

De afstand tot een onweersbui – hoe zat het ook alweer?

Weet je nog hoe je vroeger ingespannen zat te luisteren naar het onweer, om er zo achter te komen hoe ver je van het onweer verwijderd was? Wat was dat spannend hè, maar nu je volwassen bent, ben je wellicht vergeten hoe het ook alweer precies zat. Om te weten hoever je je ongeveer van de kern van de onweersbui bevindt, kun je het beste de seconden tussen de bliksemschicht en de donder tellen. Deel dit vervolgens door drie en je weet hoeveel kilometer verderop het (ongeveer) losgaat. Zitten er tussen de bliksem en de donder minder dan 10 seconden, neem de bovenstaande tips dan zeker in acht.