In augustus 2018 mocht ik de Alba Optics Delta testen. In het olijfgroen werd de opvallende doorkijker opgestuurd en was ik niet bijster onder de indruk van de kwaliteit. De mede-eigenaar en oprichter Piergiorgia Catalano beloofde beterschap en vertelde dat in het voorjaar van 2019 een nieuwe racebril op de markt zou komen: de Stratos. Vanaf nu is die verkrijgbaar.

Alba Optics Stratos

Na het dragen van de Delta concludeerde ik dat er wat ontbrak aan de zweetafvoer. Druppels bleven op de lens zitten en gingen er niet makkelijk weg. Heel irritant. Qua uiterlijk is er weinig mis met de Delta – het moet wel je smaak zijn – en heb je er een opvallende racebril mee in handen. De Stratos ziet er eveneens opvallend uit. Ten opzichte van de Delta ontbreekt het bovenframe en zijn de pootjes gewoon recht. Hierdoor is de kans ook groter dat de bril netjes om je oren blijft zitten, daar zijn ze tenminste voor gemaakt. Je kunt bij het afstellen van de pootjes kiezen uit vier lengtes.

De Stratos is uitgerust met de S-Lens VZUM: een ultralichte, vervangbare polycarbonaat lens (UV400 bescherming) gemaakt door Alba Optics. De kromme lens dekt heel je zichtveld (180 graden) en laat geen greintje licht of wind door. Een verticale snee in het midden van de lens (net boven het neusstuk) moet voor ventilatie zorgen. Het is een nogal opvallend en ongewoon gezicht, maar er is dus zeker aan de ventilatie gewerkt. Het frame weegt amper 24 gram.

Quanto costa?

De Stratos is in meerdere uitvoeringen te koop. De adviesprijs varieert van €159 tot €199.


Een bredere lens met 180 graden zicht. Opvallend is ook de verticale ‘ventilatie-snee’ in het midden.


Geen gekke frutsels zoals bij de Delta, maar gewoon rechte pootjes.