15 juli 2021 | Menno Grootjans

‘Verslaafd aan staal’: 40 jaar jubileumoverwinning Peter Winnen op Alpe d’Huez

Op 14 juli 1981 won Peter Winnen de etappe in de Tour de France. Hij kwam als eerste boven op de Alpe d’Huez. Dat leverde hem een bordje in bocht 15 als de winnaar van de etappe in 1981 op. In bocht 13 ‘hangt’ hij ook, maar dat betreft zijn winst in 1983.

‘Verslaafd aan staal’
Winnen was 11 jaar prof en vooral op zijn best in bergachtige terrein. Hij reed bij IJsboerke, Capri Sonne, Ti Raleigh, Panasonic en Buckler. In 1981 reed de ploeg op Koga-Miyata. En het is de fabrikant uit Heerenveen die de verjaardag vierde met een wielerdag met als onderkop ‘Verslaafd aan staal’. Een dag terug in de tijd. Aanjagers waren twee verzamelaars van Koga fietsen: de Vlaming Laurent Laureys en de Nederlander Marcel Verhaaf. De twee mannen kenden elkaar via een verkoop op Marktplaats. Laurent was altijd al fan van Koga en begon elke jaren geleden met het verzamelen van Koga racefietsen. En dan met name de FullPro modellen. Koga – een samenvoeging van het echtpaar Gaastra en Kowalski – startte in 1974. Het zocht al snel de wielersport op om naamsbekendheid te creëren. Trouwens, de verkoop betrof in het begin vooral racefietsen; het liftte mee op de ‘boom’ van de vraag naar racers. En omdat de frames van Koga uit Japan kwamen – via Miyata – was de link met het eveneens Japanse Shimano ook relatief logisch. De fietsen waarmee de Belgische Ijsboerke en Capri Sonne ploegen mee koersten waren speciaal gebouwde ‘FullPro’ modellen. En inderdaad met Shimano Dura-Ace. Toen nog vijf speed met buiscommandeurs met frictie, later, veel later met 11-speed en Dual Control Di2 en schijfremmen.

FullPro
De wielerdag op 14 juli behelste een wielercafé onder leiding van Bart Voskamp -zelf vroeger op Koga gekoerst- waar de oprichters van Koga aan het woord kwamen naast onder andere ex-renner Theo de Rooij, een dealer van het eerste uur, Peter Winnen en de twee verzamelaars. Na het wielercafé was er een toertocht van en met oude stalen Koga’s. Leuk, maar het mooiste voor iedereen die er niet bij was en geïnteresseerd is in historie van de racefietsen van Koga is dat er een kleine tentoonstelling is ingericht. Een twintigtal Koga ‘FullPro’ modellen, sommige echt van profs geweest, aangevuld met onder andere de baanfiets van Leontien van Moorsel, een Shimano-Skil teamfiets en natuurlijk een paar 2021 modellen -het Beat Cycling Team koerst anno nu met de carbon Kimera. De tentoonstelling is er nog tot eind augustus en gewoon gratis te bezoeken in het experience center van Accell, De Fietser in Ede.

Meer info: defietser.nl

 

 

 

.

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

5 reacties op “‘Verslaafd aan staal’: 40 jaar jubileumoverwinning Peter Winnen op Alpe d’Huez

Geef een reactie

Inloggen