11 januari 2021 | Menno Grootjans

Getest: Trek Émonda ALR 6 Disc, mooi en niet te duur

Trek heeft een ruim aanbod aan racefietsen. Vooral aluminium en carbon, waarbij alle modellen onder de 2.500 euro van aluminium zijn. Deze Émonda ALR 6 ook – al zou je dat niet zeggen. Voor 100 euro meer heb je trouwens de carbon Émonda SL 5. Die is dan wel weer afgemonteerd met een Shimano 105-groep.

Deze ALR heeft een volledige Ultegra-onderdelengroep met 52/36 crankstel, 11-30 11-speed en 160 millimeter schijven; net wat luxer en lichter. Het frame is voluit – volgens Trek – ‘Aluminium Ultra- light 300 Series’ met zogenaamde ‘Invisible Weld Technology’. De lasnaden zijn dus vrijwel niet zichtbaar. De onderbuis is geovaliseerd, de bovenbuis is gekromd, de achtertrein is slank. Daarnaast lopen de derailleurkabels en de remleiding deels binnendoor; net onder het bracket komen ze weer naar buiten. De leiding van de voorrem loopt ook buitenlangs en slechts deels door de linkervoorvorkpoot. Wel praktisch, maar in vergelijking met duurdere modellen van Trek net wat minder chic. Ook nog een 27,2 millimeter zadelpen, een BB86-bracket en een tapered full carbon model.

Trek Émonda ALR 6 Disc

De kleur klinkt niet alleen fantastisch: Cobra Blood to Viper Red Fade, zo oogt-ie ook. Wat een feest! Trek heeft drie geometrieën, waaronder de H2 voor deze ALR. De meest allround geometrie: de H1 is een pure racegeometrie. In vergelijking met de H1 een iets langere balhoofdbuis in combinatie met een iets kortere bovenbuis en een heel korte stuurpen: deze 54 was uitgerust met een 9 centimeter model en een ‘Amerikaans’ breed stuur van 42 centimeter.

De zithouding is zeer uitgewogen en je voelt je altijd op je gemak, ook bij hoge snelheden. Comfortabel ook door de volledig carbon voorvork, 28 millimeter banden en de slanke 27,2 milli- meter zadelpen. Daarnaast is een full Ultegra een dikke plus. Trek heeft er goed aan gedaan om de Émonda ook in een prijsklasse van +2.000 euro in aluminium te brengen; zo wordt de fiets bereikbaarder voor een grotere groep rijders én je hebt een Ultegra-groep. Fijne bak. En wat staat de ALR te shinen… je zou er bijna je hoofd voor omdraaien.

Trek Émonda ALR 6 Disc

Trek Émonda ALR 6 Disc Trek Émonda ALR 6 Disc
Kabels onder het bracket.

Trek Émonda ALR 6 Disc
Trek Émonda ALR 6 Disc
Oogt als carbon.

Trek Émonda ALR 6 Disc

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

Één reactie op “Getest: Trek Émonda ALR 6 Disc, mooi en niet te duur

  • 2500 euro noem ik niet echt goedkoop. Ik zou er max 1300 voor over hebben en liever geen ultegra. Veel te duur in onderhoud. Doe mij maar een simpele 8/9 speed. Heb ik alsnog maar drie van nodig.

Geef een reactie

Inloggen