16 december 2020 | Hans Becking

Ketting ontvetten in zes stappen: van spuiten tot opdrogen

Een fiets poetsen is niet voor iedereen zijn of haar favoriete bezigheid. Hoe maak je van een vieze, roetzwarte ketting een glimmende ketting met dun laagje olie erop? Wij leggen uit hoe je moet ontvetten in zes stappen.

1. Spuiten
Spuit de ketting, cassette, derailleurwieltjes en tandwielen in met de ontvetter. Als je de ketting regelmatig ontvet, hoef je hem maar licht in te spuiten.

Ketting ontvetten

2. Borstelen
Borstel de onderdelen goed in met een kwast, zodat de ontvetter overal zit. Bewaar je kwast in een oude bidon met een bodempje ontvetter erin.

Ketting ontvetten

3. Inwerken
Laat even inwerken. De meeste ontzetters hebben tussen de 5 en 15 minuten nodig om in te werken. Maar laat zeker niet te lang inwerken.

Ketting ontvetten

Lees ook

Wanneer vervang je een fietsketting?

4. Spuiten (2)
Spuit nogmaals de onderdelen in met de ontvetter. Je zult zien dat de nieuwe laag ontvetter de ketting al behoorlijk schoon spuit.

Ketting ontvetten

5. Afspoelen
Spoel goed af met schoon water. Gebruik indien nodig een oude spons of doek om de laatste restanten vet te verwijderen. Spuit ook gelijk de ondergrond af om vlekken te voorkomen.

Ketting ontvetten

6. Drogen
Maak de ketting droog of laat hem opdrogen voordat je er een nieuwe laag olie of wax opdoet.

Ketting ontvetten


Dit is een artikel uit Fiets 09, hier te bestellen voor €6,95.

Gerelateerd

7 reacties op “Ketting ontvetten in zes stappen: van spuiten tot opdrogen

  • Inderdaad pjrz en Douglas, blijf weg van je achternaaf. Heb bovenstaande manier jarenlang gehanteerd, maar daarom ook te vaak met een piepend achterwiel gereden. Ontvetter komt uiteindelijk overal. Op YouTube een nieuwe tactiek ontdekt; regelmatig de ketting afnemen met een doek met wat terpentine. Dan met een grove kwast/borstel het ergste vuil verwijderen. En dan gewoon invetten. Heb ook wel eens gelezen dat je een ketting juist niet de diep moet willen ontvetten…

  • Op zich een methode, mijn voorkeur gaat uit om na het inspuiten van de ontvetter deze in te wrijven met een doek in laten werken en daarna met perslucht deze schoon te spuiten, op deze wijze wordt ook tussen de schakels het vuil verwijderd.
    En als laatste een druppel olie.

  • Er komt GEEN ontvetter op mijn fiete, eerste wat ik er af haal is de ketting.
    Ontvetten met wasbenzine in een bakje ,droog blazen dan in een zak met squirtlube dag erna afpoetsen en monteren (kmc missing link ) de cassette met wat dreft en een borsteltje

  • dit gaat veel discussie opleveren weer eens. Met name dasty ontvet wel erg goed maar je wilt liever het vuil er af. Dat gaat prima met de hd reiniger -niet in de lagers mikken – . Met de compressor drogen en een uurtje later met ptfe spray: daar plakt vuil minder goed aan. Wax en olie houden vuil juist vast…. .Maar goed ieder zijn mening.

  • Dit is ook een methode om je naaf/body in snel tempo te ontvetten! Ik weet niet of dat ook de bedoeling is? Bedenkelijk advies. Er zijn wel betere methodes om de ketting schoon te houden. Blijf vooral met ontvetter en water uit de buurt van je naaf.

Geef een reactie

Inloggen