20 augustus 2020 | Michael Kerkhof

Voorbeschouwing NK wielrennen 2020 op de VAM-berg

Wel, niet en uiteindelijk toch wel. Even leek het erop dat Fabio Jakobsen en Lorena Wiebes een jaar langer Nederlands wegkampioen zouden blijven, maar uiteindelijk heeft organisator Courage Events in samenwerking met de KNWU toch groen licht gekregen om het Nederlands kampioenschap te mogen organiseren. Locatie: op en rond de VAM-berg. Wij blikken vooruit.

Op 21, 22 en 23 augustus gaat het dan eindelijk gebeuren. Door het coronavirus werd er een streep gezet door het NK in juni, maar door de eerder doorgevoerde versoepelingen kon er al eerder dan in september naar een nieuwe datum worden gezocht. Locatie met dienst blijft Wijster in Drenthe, maar dan wel op een aangepaste route met héél vaak de beklimming van de VAM-berg.

Het zal allemaal anders zijn dan normaal. Toeschouwers van buitenaf zijn niet welkom en ook journalisten mogen maar zeer beperkt aanwezig zijn. Het programma is flink uitgedund en omvat slechts drie wedstrijden: het NK voor beloften, het NK voor vrouwen en de mannenwedstrijd. Bij de beloften mogen er maar 100 renners meedoen, die op basis van ranking een uitnodiging hebben ontvangen. Zij rijden op vrijdag, de vrouwen koersen op zaterdag en de mannen sluiten op zondag af.

Programma:
– Vrijdag 21 augustus: Beloften (start: 17.00 uur, finish ± 20.30 uur), 124,1 kilometer
– Zaterdag 22 augustus: Vrouwen (start: 14.30 uur, finish ± 17.30 uur), 124,1 kilometer
– Zondag 23 augustus: Mannen (start: 13.00 uur, finish ± 17.00 uur), 197 kilometer

De VAM-berg dus, ook wel bekend als Col du VAM. De voormalige vuilnisbelt van de Vuil Afvoer Maatschappij (VAM) bij Wijster is omgetoverd tot een ware col. De top van de Col du VAM ligt op 46 meter hoogte, de gemiddelde klim stijgt gemiddeld 10 procent maar heeft steilere stukken tot 14,8 procent. De klim bestaat voor 150 meter uit kasseien. Kortom: pittig! De mannen moeten 27 keer het rondje van 7,3 kilometer afleggen. Dat betekent dus ook 27 keer de beklimming van de VAM-berg…


Het rondje van 7,3 kilometer.

Er mogen 250 mensen van de organisatie (inclusief renners, ploegleiders, juryleden) per dag aanwezig zijn, samen met 250 geregistreerde toeschouwers. Alle mannen en vrouwen moeten twee keer in de week van het NK een coronatest ondergaan om deel te mogen nemen aan de wedstrijd. Voor de beloften volstaat één test.

Favorieten
Wie doen er allemaal mee? Voorlopig staan er 88 namen op de voorlopige startlijst bij de mannen, maar niet geheel verrassend ontbreken de Tourtoppers. Aangezien de Tour amper zes dagen later al van start gaat, kiezen de meeste renners ervoor om zich op hoogte voor te bereiden op de grootste wielerkoers ter wereld. Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk ontbreken dus bijvoorbeeld bij Jumbo-Visma, waar natuurlijk ook Dylan Groenewegen niet meedoet. Jumbo-Visma heeft nog wel negen renners op kunnen trommelen, maar een echte kopman ontbreekt.

Mathieu van der Poel is er wel bij. De Nederlands kampioen van Hoogerheide staat aan de start met broer-in-vorm David en Oscar Riesebeek. Ook EF Pro Cycling start met drie renners: Moreno Hofland (vorig jaar tweede achter Fabio Jakobsen), Sebastian Langeveld en Julius van den Berg. Bij Total-Direct Energie verschijnen oud-kampioenen Niki Terpstra en Pim Ligthart aan de start. Koen de Kort en Pieter Weening verschijnen in de kleuren van Trek-Segafredo aan het vertrek. Bauke Mollema ontbreekt.

NK wielrennen 2018
Mathieu van der Poel won in Hoogerheide voor Danny van Poppel en Ramon Sinkeldam.

Andere profs die meedoen zijn onder anderen Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ), Kevin Inkelaar (Bahrain-McLaren), Jetse Bol (Burgos-BH), Tom-Jelte Slagter (B&B Hotels), Boy van Poppel en Danny van Poppel (Circus-Wanty) en vijf renners van Riwal, waaronder thuisrijder Elmar Reinders. Het veld wordt aangevuld met (Pro)Continentale renners die ongetwijfeld hun kansen ruiken.

Vrouwen en beloften
Bij de vrouwen staan er 64 deelneemsters op de lijst. Wiebes verdedigt haar titel, maar krijgt het absoluut niet cadeau. Niemand minder dan Annemiek van Vleuten doet namelijk mee. Ook onder anderen Anna van der Breggen, Marianne Vos, Chantal Blaak, Amy Pieters, Lucinda Brand, Ellen van Dijk en Floortje Mackaij zijn van de partij.

Bij de beloften zijn alle ogen gericht op David Dekker, die vorig jaar Nederlands kampioen werd en volgend jaar bij de profs van Jumbo-Visma rijdt. Ook Gijs Leemreize, stagiair bij Jumbo-Visma, staat op de startlijst.

NK 2019 vrouwen Lorena Wiebes
Lorena Wiebes sprintte vorig jaar naar de Nederlandse titel.

TV
De wedstrijden van de vrouwen en mannen zijn live via de NOS en RTV Drenthe te volgen. Studio Sport begint zaterdag rond 15.30 uur aan de live-uitzending, een dag later zal het rond 15.00 uur beginnen.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen