26 mei 2020 | Rob Meeuwessen

Getest: 4 zonnebrillen om mee te shinen

Jarenlang was er niets anders dan Oakley dat de markt van sportzonnebrillen domineerde. Nu is het Amerikaanse ‘O’ nog steeds gigantisch. Ook moet het halve peloton nog steeds het nieuwste modelletje hebben zodra deze uitkomt. Echter is er wel degelijk wat veranderd in het modegevoelige landschap. Ten eerste is er inmiddels meer dan alleen Oakley. En ten tweede: brillen zijn tegenwoordig halve voorruiten, een soort schild of laskap. We testen vier kwalitatief hoogwaardige brillen voor een enigszins schappelijke prijs.

Scott Shield LS

Een brede glimlach komt er iedere keer weer vanonder de gigantische voorruit die Annemiek van Vleuten draagt op de fiets. Een flinke jongen is het, die Scott Shield zonnebril. Verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren. Ik probeerde de zwarte variant met blauw/chrome lens. Een lens die redelijk wat licht doorlaat en behoorlijk contrastverhogend werkt. Bijkomend voordeel is dat werkelijk alles een mooi oranje zomerse glans krijgt. Zelfs in stormachtig weer lijkt het lente. Een moraal-bril! Doordat de lens zo licht is gebruik ik hem graag in het bos.

Zowel bij bewolking als tijdens zonnige dagen kijkt de lens prettig weg Het montuur (of wat daarvoor door moet gaan) is zeer flexibel en klemt daardoor makkelijk om de pootjes van je helm. Even op- of afzetten tijdens het fietsen gaat eenvoudig doordat de bril zo makkelijk vervormt.

Wat wel een nadeel is dat de grote lens werkt als een soort opvangbak van mijn transpiratievocht. Vanaf mijn voorhoofd, zo op de lens. Ook is de lens zo fors dat ondanks de strakke met rubber coating behandelde pootjes de bril niet stevig op mijn kleine neus blijft zitten. Geen probleem tijdens een rustig dagtochtje maar tijdens competitie erg vervelend. Een zeer prettig kijkende en lichte bril met groot zichtveld en fijne kleur maar een ‘small’ versie zou ook wenselijk zijn. Nu is de bril met wellicht de fijnste lens van allemaal toch in de bak met ‘pretbrillen’ terecht gekomen. Geen montuur voor mij om te dragen tijdens wedstrijden.

Scott Shield LS zonnebril
€89,90
www.scott-sports.com
+ Fijn zicht
– (te) groot)

Julbo Fury

Uit de Franse Jura komt deze Julbo Fury ingevlogen. Deze wit-blauwe variant is één van de 8(!) verschillende kleurvarianten die Julbo voor je in het gamma heeft. De bril ziet er met zijn ‘plastic look’ in eerste instantie een beetje goedkoop uit. Dat is hij verre van. Met €109,90 is het de duurste bril in deze test.

De pasvorm is beduidend smaller dan de andere brillen. Samen met de BBB is hij dan ook wat meer bescheiden qua formaat. De lens is wat lager en sluit daardoor mooi aan tussen mijn helm en jukbeenderen.

De lens zit maar half vast in het montuur. Door de ruime ventilatiesleuven beslaat de bril niet snel wanneer de temperatuur laag is of juist het (klim)tempo laag ligt. Rubbers onderaan de pootjes en rondom de neusbrug houden het montuur op de juist plek. En dat werkt goed. De Fury blijft perfect zitten en vraagt zelden om een correctie. Buiten een fijne lens vind ik dat persoonlijk het belangrijkste aan een fietsbril. Het ding moet gewoon blijven zitten waar het hoort. Op mijn neus.

De lens in deze bril geeft een redelijk donker zicht. Echt een zonnebril Niet direct geschikt om bij bewolkt weer mee door het bos te fietsen. Of om tijdens een druilerige dag te dragen. De lens kleur niet mee. Al maakt Julbo wel versies met meekleurende lenzen.

Qua draagcomfort en pasvorm op mijn hoofd (en ja, dat is persoonlijk) past de Julbo het beste van de vier. Vooral, omdat hij rotsvast op de juiste plaats blijft zitten. De lens had ik graag wat lichter gehad van tint en ook de afwerking verdient een luxere uitstraling.

Julbo Fury
€109,90
www.julbo.com
+ Prettige pasvom
– Voelt goedkoop aan

BBB Fullview BSG-63

Het Hollandse BBB maakt een hele berg aan diverse monturen. Nagenoeg iedere zomer volgen er weer verse modellen. Zo is ook deze Full View vernieuwd. In een luxe hardcase wordt de bril geleverd met 2 extra lenzen erbij. En een poetsdoekje natuurlijk. De Full View is net als de bril van Scott nagenoeg frameloos. Een grote lens met daaraan twee pootjes. Nu is het formaat van de BBB bril wel wat vriendelijker. De lens is lager en het geheel is ook wat smaller. Hierdoor zit de bril prettig.

Volledig rubberen pootjes proberen grip te houden achter de oren en op mijn helmbandjes. Dit lukt aardig maar toch moet ik op zijn tijd eens een keer de bril een tikje geven. Het aanpasbare neusstukje heb ik naar binnen bijgesteld om het geheel wat strakker op mijn neus te passen.

In tegenstelling tot de Scott bril is de lens van de BBB bril bijna recht/horizontaal. Hierdoor druppelt zweet wat minder snel op de lens en houd ik langer een schoon zichtveld. De donkere grijze lens beschermt goed maar geeft een grijs, wat ongezellig beeld. Niet echt bijzonder eerlijk gezegd.

Het wisselen van de lens gaat super simpel maar toch met een duidelijke ‘klik’ zodat je weet dat de pootjes weer vast zitten aan het geheel. De brillen van BBB zien er steeds een beetje luxer uit. Zo ook deze Full view. Voor de gevraagde prijs een heel prima model met prettige pasvorm.

BBB Fullview BSG-63
€79,95
www.bbbcycling.com
+ flexibele pootjes
– saai grijs zichtveld

Bliz Fusion

All the way from Sweden komt Bliz. Het merk timmert aardig aan de weg en zet daarvoor een heel blik aan instagrammable influencers in. Gelukkig mocht ik als non-influencer er ook één proberen. De Bliz kies je in allerlei kekke kleuren. of gewoon in het zwart wit. Bij het uitpakken van de bril, die geleverd wordt samen met mooie doos valt één ding op. Het geheel voelt erg solide. Pootjes met veertjes, geen grote kieren en een mooi afgewerkte rubbers aan het uiteinde.

Hoewel de lens er met zijn blauwe glans donker uitziet is het tegendeel waar. De lens kijkt lekker weg en is ook prima in het donker bruikbaar. Zelfs in de winter in het veld is hij veelvuldig gebruikt.

De bril heeft een brede lens en lijkt vrij wijd. De pootjes lopen een stuk smaller terug en zo blijft de bril behoorlijk goed zitten. Qua comfort vergelijkbaar met de Scott. Qua zicht ook behoorlijk. Wel blijft deze beter op je neus zitten.

De bril wordt geleverd met tweede kleur montuur. Waar de onderkant nu wit is, kan deze ook vervangen worden voor een compleet zwarte variant. De Fusion is een hoogwaardige bril. Geen kraakjes of piepende scharnieren. Geen goedkoop glimmend plastic en een prettig stevige doos om mee te nemen. Wel weegt dit allemaal aardig door. De bril is vrij ‘zwaar’. Een aanrader!

Bliz Fusion
€89,90
www.bliz.com
Pootjes met veer
– hoog gewicht.
€89,90

Conclusie

Vier brillen, allemaal rond de 90 euro. De Julbo is wat duurder. Scott geeft het prettigste beeld, Alles lijkt 24/7 zonnig wanneer je de Shield opzet. De Julbo bril zit mij het lekkerst en blijft het prettigst zitten. Een zonnebril is nogal persoonlijk. Wel kunnen we overal concluderen dat je voor deze prijs een net product krijgt waar je enkele jaren mee vooruit kan. Honderd euro voor een Oakley uitgeven is zeker geen must.

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen