7 februari 2020 | Rob Meeuwessen

Getest: Scott Scale 960, lezerstest

‘Hoeveel jaar gaat dat frame al mee, hij lijkt al jaren hetzelfde?’ Een vraag van één van de testers. Hoewel de range aluminium Scale fietsen door de jaren heen wel degelijk zijn geüpdatet blijven de looks inderdaad al jaren ongeveer hetzelfde.

De Scale, natuurlijk de fiets van wereldkampioen en crosscountry heerser Nino Schurter, heeft een fraai frame en diverse opvallend goede details die het rijgedrag aanzienlijk verbeteren. Zo komt deze Scale 960 standaard met Maxxis Rekon Race-banden, die vertrouwen en grip geven, aldus tester Sander. Ook zien we een eigen lockout hendel op het stuur gemonteerd. Een type met flinke veer en daardoor fijn te bedienen. Een van de beste hendels die op de markt zijn. Wat we ook zien is een boost 141 millimeter achternaaf, iets waar de nodige kritiek op kwam vanuit het testfront. Boost 141? juist, eigenlijk komt het erop neer dat Scott een frame heeft gemaakt met Boost Passing zoals alle moderne frames dat hebben maar dan met een snelspanner in plaats van een steekas. Waarom is een raadsel. Beter is het alleszins niet.

Veel testers noteerden een vergelijkbaar rijgevoel te ervaren als bij de cube. ‘Een instabiel gevoel overheerst in de afdaling’, aldus Bas Hurenkamp. Een mogelijke oorzaak hiervan zou het relatief langere balhoofd kunnen zijn. De testers lijken in ieder geval behoorlijk eensgezind te zijn in dit oordeel. En ik sluit me hier na een ‘controleronde’ bij aan. Hoewel de carbon Scale zich al jarenlang in de bovenste regionen mag positioneren als het gaat om snelheid, wendbaarheid en gewicht blijft de aluminium evenknie van Scott in de middenmoot steken.

Conclusie

Een degelijke fiets, en mix van prima onderdelen maar niet echt spectaculair. Een luxere vork en daarmee een wat lager totaalgewicht zou de fiets wat meer tot leven kunnen brengen.

 

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen