29 januari 2020 | Michael Kerkhof

Evenepoel maakt indruk op de tijdritfiets

Remco Evenepoel behoort nu al tot de beste tijdrijders van de wereld. De net 20-jarige Belg (op 25 januari vierde hij zijn verjaardag) schreef in Argentinië de derde rit van de Ronde van San Juan op zijn naam, een 15,2 kilometer lange race tegen de klok. De nummer twee Filippo Ganna moest meer dan een halve minuut toegeven. Bij Bioracer legde Evenepoel de basis voor zijn tijdritsucces.

Basis bij Bioracer

Tijdens een rondleiding in het hoofdkantoor van Tessenderlo (België) werd van alles uitgelegd over het merk Bioracer en over de kleding. Het was interessant om te zien hoe een simpel wielershirt ontstaat en wat de weg van de tekentafel naar het eindresultaat is. Nog interessanter was het om te zien hoe de ideale fietspositie wordt bepaald aan de hand van een webcam.

Veel profwielrenners waren op de eerste verdieping langs geweest om de techniek bij te schaven. Tony Martin was een graag geziene gast, en ook ‘de nieuwe Eddy Merckx’ was in dit kleine kamertje aanwezig geweest. De kamer oogt leeg, maar schijn bedriegt. Veel onzichtbare camera’s staan er opgesteld om de aanwezige fietser aan de ideale positie te helpen. De belangrijkste camera staat pal voor de fietser op een televisiescherm. Bij elke beweging zie je hoeveel watt er nodig is om een bepaalde snelheid te trappen. Je begrijpt: hoe meer frontale beweging, hoe meer wattage er nodig is. Oftewel: knieën recht, armen recht en het hoofd zo min mogelijk bewegen.

Bij Evenepoel schommelden de cijfers op het televisiescherm nauwelijks, zo blijkt uit de verhalen. “We hebben nog nooit iemand zo stil op een fiets zien zitten, en hier zijn toch echt veel grote renners op bezoek geweest.” Het leuke is dat het voor iedereen mogelijk is om een windtunneltest te doen in Tessenderlo. Vraag daarvoor even naar de voorwaarden en wie weet fiets jij er binnenkort ook een stuk aerodynamischer bij. Mogelijk is het niet eens nodig om naar Noord-België af te reizen, want door simpelweg de ‘Aero Webcam’ voor je fiets te bevestigen is het ook al mogelijk om het een en ander aan te passen.

Wat rest voor Evenepoel? Hij gaat aan de leiding in de Ronde van San Juan en maakt later dit jaar zijn debuut in de Giro d’Italia. Wij zijn benieuwd of hij zijn tijdritcapaciteiten nóg verder uit kan breiden en ook Rohan Dennis het vuur aan de schenen gaat leggen.


Archiefbeeld van Bioracer. Dit is overigens niet Remco Evenepoel.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

2 reacties op “Evenepoel maakt indruk op de tijdritfiets

Geef een reactie

Inloggen