De Tour of Guangxi is ten einde en daarmee is er ook een einde gekomen aan het wielerseizoen. Er werd van januari tot in oktober en van Australië tot in China gestreden om de puntjes. Primoz Roglic wint het eindklassement van de UCI World Ranking, maar welke Nederlanders eindigen er bovenaan? Hieronder een overzicht van de tien beste Nederlanders.

10. Cees Bol (125ste, 598 punten)

We beginnen de top tien met Cees Bol. De Sunweb-renner verzamelde 598 punten en eindigt als 125ste in de World-ranking. De 24-jarige renner maakte dit jaar zijn profdebuut en vestigde snel naam. Bol won Nokere Koersen en wist in Californië niemand minder dan Peter Sagan in een rechtstreeks duel te verslaan. Door de knieblessure van Tom Dumoulin mocht hij zelfs zijn opwachting maken in de Tour de France, waarin hij Michael Matthews bijstond in de sprintetappes. Hij mocht ook voor eigen kansen rijden, maar zal toch een nare nasmaak overhouden aan zijn eerste grote ronde. Met Parijs in zicht kwam hij ten val en werd er in overleg met zijn ploeg besloten om niet meer van start te gaan.

Cees Bol 2019

9. Piotr Havik (121ste, 616 punten)

Bij de echte wielerliefhebber gaat er bij het horen van de naam Piotr Havik wel een belletje rinkelen. De 25-jarige renner rijdt voor het kleine BEAT en maakte vooral in Vlaamse koersen veel indruk. WorldTour-koersen reed hij niet, maar in de kleinere UCI-koersen sprokkelde hij veel punten bijeen. Havik won de GP Stad Zottegem en stond in meerdere koersen op het podium. Zijn topjaar ziet Havik beloond worden met een profcontract bij het Deense Riwal, waar meerdere Nederlanders naar vertrekken. Ook Nick van der Lijke, Elmar Reinders, Arvid de Kleijn en Martijn Budding vertrekken naar de ProContinentale ploeg.

8. Niki Terpstra (94ste, 801 punten)

Waar hij bij Quick-Step het kopmanschap moest delen, daar kreeg Niki Terpstra bij zijn nieuwe Franse ploeg Direct Energie (later Total-Direct Energie) alle vrijheid. Terpstra had gehoopt om goed te presteren in de voorjaarsklassiekers, maar helaas lukte dat niet. In de Ronde van Vlaanderen kwam hij zwaar ten val en kon hij zijn overwinning van 2018 geen vervolg geven. Door die val moest hij ook een streep zetten door Parijs-Roubaix, waardoor zijn voorjaar in één klap om zeep was geholpen. Na een herstelperiode hoopte hij in de Tour de France (zijn tweede piekmoment) om ritzeges te strijden, maar haalde hij door wederom een val Parijs niet. Met een tweede plaats in Parijs-Tours sloot hij het wielerseizoen 2019 nog wel eervol af. Op naar de baanwedstrijden.

7. Fabio Jakobsen (91ste, 812 punten)

In je allereerste grote ronde twee etappes winnen, dan doe je het gewoon uitstekend. Fabio Jakobsen deed dat in de Ronde van Spanje en zette daarmee de kers op de taart van een prachtig seizoen. Na de Nederlandse titel en ritwinsten in Turkije en Californië mag de Zuid-Hollander zeker spreken van een mooi wielerjaar.

Fabio Jakobsen 2019

6. Wout Poels (48ste, 1152 punten)
In de grote rondes stelde Wout Poels een beetje teleur, maar in de kleinere wedstrijden sprokkelde hij zijn puntjes mee. Helemaal in het begin van het seizoen eindigde hij als derde in de Tour Down Under. Later in het seizoen finishte hij als zevende in de Tirreno, tiende in Luik-Bastenaken-Luik en vierde (+ etappewinst) in de Dauphiné. Toch blijft er vooral een gevoel van ‘er zit meer in’  hangen rondom Poels. Misschien volgend jaar bij Bahrain-Merida?

Wout Poels 2019

5. Steven Kruijswijk (43ste, 1230 punten)
De meeste punten veroverde hij tijdens de Tour de France waarin hij derde werd, maar ook in de kleinere etappekoersen stond Steven Kruijswijk zijn mannetje. In de Ronde van Catalonië (5de) en Ronde van Romandië (6de) eindigde ‘Stevie’ van voren. Kruijswijk had gehoopt in de Vuelta ook een glansrol te vervullen, maar een valpartij gooide roet in het eten. Hij behoort logischerwijs wel tot de beste Nederlanders van 2019.

Steven Kruijswijk 2019

4. Dylan Groenewegen (28ste, 1452 punten)
De beste sprinter van Nederland luistert naar de naam Dylan Groenewegen. De Amsterdammer won dit seizoen maar liefst vijftien wedstrijden en won net als in 2017 en 2018 een rit in de belangrijkste wedstrijd van het jaar, de Tour de France. In de WorldTour boekte hij dit seizoen vier overwinningen, waardoor hij op een 28ste plaats eindigt in het klassement. Tot en met 2023 zal Jumbo-Visma nog veel plezier beleven aan deze spurtbom.

Dylan Groenewegen 2019

3. Mike Teunissen (26ste, 1514 punten)
Iedereen kent Mike Teunissen van de Tour de France, maar de ex-veldrijder reed daarvoor al ijzersterk. Hij finishte als zevende in Parijs-Roubaix en won niet-WorldTour-koersen als de Vierdaagse van Duinkerken en ZLM Tour. Na de Tour eindigde de renner van Jumbo-Visma verdienstelijk als zesde in de BinckBank Tour en sprintte hij naar een vijfde plek in de EuroEyes Cyclassics in Hamburg, waarmee hij veel punten meepikte. Een prachtig seizoen voor Teunissen. Die gele trui pakken ze hem nooit meer af.

Mike Teunissen 2019

2. Mathieu van der Poel (12de, 2205 punten)
Om precies te zijn reed Van der Poel dit jaar maar vier wedstrijden in de WorldTour. Zijn resultaten in die wedstrijden zijn nogal indrukwekkend: vierde in Gent-Wevelgem, winst in Dwars door Vlaanderen, vierde in de Ronde van Vlaanderen en opnieuw winst in de Amstel Gold Race. Het levert hem een twaalfde plaats op in het klassement.

Mathieu van der Poel 2019

1. Bauke Mollema (11de, 2220 punten)
De beste Nederlander op de UCI World-ranking is Bauke Mollema. De Groninger stijgt dankzij zijn zege in de Ronde van Lombardije bijna de top tien binnen, maar strandt op de elfde plaats. Een prachtig resultaat voor Mollema, die vorig jaar nog als 44ste eindigde in het World-klassement. Vorig jaar was Tom Dumoulin nog de beste Nederlander op de tiende plek.

De renner van Trek-Segafredo sprokkelde het hele jaar door punten. Toen Richie Porte zijn overstap van BMC naar Trek bekend maakte, was het de vraag of Mollema nog wel voor eigen kansen mocht rijden. Met een vijfde plaats in de Giro, een vijfde plek in de Clásica San Sebastián en winst in de Ronde van Lombardije en de Japan Cup heeft hij zelf het antwoord gegeven: ja. Sterker nog: Mollema is met afstand de beste renner van zijn ploeg in de WorldTour. Jasper Stuyven (42ste) komt bij lange na niet in zijn buurt.