Na de spannende tijdrit is het tijd om te klimmen. Met twee loodzware cols op het programma gaan er ongetwijfeld grote verschillen ontstaan in het klassement. Weet Julian Alaphilippe opnieuw te verrassen en ook zaterdagmiddag met het geel om de schouders op het podium te staan? Wij blikken vooruit.

Parcours

Wat een etappe belooft dit te worden. Met de Col du Soulor en Tourmalet staan er twee bekende Pyreneeëncols op het menu. De start wordt om 13:30 uur gegeven in Tarbes. Na 18 kilometer wordt de top bereikt van de Côte de Labatmale (1,4 km à 6,7%), maar daar mogen we geen vuurwerk verwachten. Zo’n dertig kilometer later draaien de renners de Soulor op en begint de etappe pas echt.

De Soulor werd in 1912 voor de eerste keer opgenomen in het Tourparcours. De berg is van meerdere kanten op te rijden, maar zaterdag kiezen ze ervoor om via Ferrières omhoog te gaan. De Soulor is 11,9 kilometer lang en stijgt gemiddeld met 7,8%. Een pittig ding, dus. Vaak volgt na de Soulour de Aubisque, maar zaterdag niet. Na een lange afdaling begint zo’n 25 kilometer later de weg al op te lopen en doemt in de verte de Tourmalet op.

De Tourmalet vanaf de westkant is officieel 19 kilometer lang (7,4% gemiddeld) en begint nog ‘makkelijk’ met stukken van 7 à 8%, maar daarna wordt het lastiger. De laatste kilometers lopen in de dubbele cijfers, en dat kan iemand na een lastige rit opbreken. De Tourmalet is de meest beklommen berg in de geschiedenis van de Tour. Voor het eerst krijgen de renners ook te maken met de hoogte, want de top van de Tourmalet ligt op meer dan 2100 meter. Na de tijdrit gaan er hier ongetwijfeld slachtoffers vallen, maar wie?


Het profiel van de Tourmalet.

Start: 13:30 uur
Finish: +- 17:00 uur

Favorieten

De kans is héél groot dat de klassementsmannen gaan strijden om de dagwinst. In de rit naar Bagnères-de-Bigorre werd er ook al flink geklommen, maar was de streep getrokken na een afdaling. Zaterdag is de finish voor de tweede keer in deze Tour bergop. De kans is aanwezig dat een vroege vluchter de overwinning pakt, maar dan moet hij wel van goeden huize komen en over meer dan goede klimcapaciteiten beschikken. Denk maar aan iemand als Vincenzo Nibali, Simon Yates of Ilnur Zakarin. Zij staan allemaal op grote achterstand van de klassementsmannen en mikken op dagwinst.


Yates won de vorige bergrit, al zal hij nu waarschijnlijk moeten knechten voor zijn broer.

Toch is het aannemelijker dat een klassementsrenner wint. De mannen van Movistar moeten in de aanval en beschikken met Nairo Quintana en Mikel Landa over twee van de beste klimmers. Op La Planche des Belles Filles ging Landa al in de aanval en werd hij op de steilste stroken van die klim gegrepen door de andere mannen. Hoe meer hoogtemeters, hoe beter Landa zich voelt, dus we mogen de komende week wat van de Spanjaard verwachten. Misschien zaterdag al?

Landa, Quintana, Bardet, Yates, Uran en Pinot moéten in de aanval gaan. Zij zijn allemaal niet tevreden met de positie waarop nu staan, dus rest er niets anders dan offensief koersen. Doen ze dat zaterdag al? Op basis van de tijdrit mogen we wel wat verwachten van Rigoberto Uran. De Colombiaan is óf in topvorm óf verre van in vorm. Dit jaar lijkt hij wel in vorm te zijn, gezien zijn formidabele tijdrit. Helaas voor hem is zijn ploeg niet meer zo sterk als in Brussel (Tejay van Garderen uitgevallen en Mike Woods heeft twee ribben gebroken).


Pinot moet in de aanval gaan.

Voor de dagwinst mogen we hen dus aanstippen. En wat kunnen Egan Bernal, Steven Kruijswijk en Geraint Thomas? Openen zij de aanval op het geel van Alaphilippe? De kans dat Alaphilippe na de veertiende etappe nog in het geel staat is klein, maar dat dachten we ook voor de tijdrit…

Sterren volgens Fiets.nl:

**** Thibaut Pinot
*** Rigoberto Uran, Mikel Landa
** Nairo Quintana, Geraint Thomas, Egan Bernal
* Steven Kruijswijk, Adam Yates, Enric Mas, Richie Porte

TV

Vanaf 13:40 uur is de rit op NPO1 en Sporza te volgen. Met onze liveticker hoef je ook niets te missen.

Steven Kruijswijk 2019