16 mei 2019 | Michael Kerkhof

Giro 2019: Masnada wint de rit, Conti pakt roze

De Italianen hebben de macht gegrepen in de 102de Giro d’Italia. Fausto Masnada en Valerio Conti reden weg uit een kopgroep van dertien en verdeelden keurig de prijzen: de rit voor Masnada en het roze voor Conti. Het peloton bolde op iets meer dan zeven minuten achterstand over de streep.

Val van Roglic

Na de regenachtige etappe van woensdag was het donderdagochtend droog bij de start. Toch werd er gevallen, met niet de minste renners. Onder andere Primoz Roglic maakte een schuiver. De leider in het klassement kon echter zonder al te veel schade zijn weg vervolgen. Laurens ten Dam moest de ronde met ribklachten wel verlaten.

Laurens ten Dam 2019

Lees ook

Giro 2019: Ten Dam geeft met pijn aan zijn ribben op

Dertien renners reden in verschillende fases weg. Sam Oomen zat erbij, net als Valentin Madouas, Nans Peters, José Joaquin Rojas, Pieter Serry, Nicola Conci, Nicola Bagioli, Giovanni Carboni, Amaro Antunes, Ruben Plaza, Andrey Amador, Fausto Masnada en Valerio Conti, de beste renner in het klassement. Jumbo-Visma vond het allemaal prima en gaf de vluchters alle ruimte. Roglic vond het niet erg om zijn roze leiderstrui aan een van de aanvallers af te staan.

Masnada en Conti

Na meer dan 200 kilometer stond er nog een zware beproeving te wachten voor de renners: de vijftien kilometer lange Coppa Casarinelle (gemiddeld 4,4%). Al snel gingen Masnada en Conti op avontuur en pakten ze een halve minuut op Carboni, Rojas en Plaza. Het peloton reed op dat moment op bijna acht minuten achterstand. Op de daaropvolgende klim kwamen de achtervolgers niet dichterbij.

Valerio Conti 2019
Valerio Conti in de kopgroep.

Masnada en Conti werden niet meer teruggehaald. Masnada deed het meeste kopwerk en ‘mocht’ van Conti de rit pakken. Conti zal er niet om treuren, want hij is de nieuwe leider in het algemeen klassement. Sam Oomen kon geen potten breken in de finale en werd slechts elfde. Het peloton kwam op meer dan zeven minuten achterstand binnen.

Uitslag 6e etappe Giro d’Italia

1. Fausto Masnada (Androni-Giocatolli)
2. Valerio Conti (UAE Emirates)
3. José Joaquin Rojas (Movistar)
4. Ruben Plaza (Israel Cycling Academy)
5. Giovanni Carboni (Bardiani-CSF)
6. Pieter Serry (Deceuninck-Quick-Step)
7. Valentin Madouas (Groupama-FDJ)
8. Nans Peters (AG2R La Mondiale)
9. Andrey Amador (Movistar)
10. Amaro Antunes (CCC)
11. Sam Oomen (Sunweb)

Uitslag en klassement

Valerio Conti 2019
Valerio Conti met het roze om zijn schouders.

Primoz Roglic 2019
Roglic leverde een stukje huid én de leiderstrui in.

Gerelateerd

Michael Kerkhof

Schrijft over alles wat met wielrennen en fietsen te maken heeft. Houdt van mooie brilletjes, helmen en schoenen. Favoriete koers: Parijs-Roubaix, maar vindt het ook prima om naar de Ronde van Guangxi te kijken.

Strava: https://www.strava.com/athletes/3104717

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen