3 april 2019 | Menno Grootjans

SRAM Force eTap AXS

Vandaag introduceert SRAM een ‘budget’ versie van de RED eTap AXS groep: de Force eTap AXS. Alvast wat kort nieuws.

12-speed draadloos

Wat is het verschil? Iets minder toeters en bellen! Technisch gezien zal er weinig verschil te merken zijn; qua ‘motor’ en ‘elektronica’ is er geen verschil. De verschillen zitten hem vooral in de (op)bouw van de crankset – geen one-piece X-Dome design maar twee losse bladen op een spider-  en er zijn wat minder opties bij de keuze van de kettingbladen: voor een 2x systeem 48/35  en 46/33. (RED heeft ook 50/37 – het dichtst bij een 53/39). Voor een 1x-systeem zijn er 36, 38, 40, 42, 44, 46 en aero 48t-ringopties. Maar net als bij RED eTap AXS kun je Force combineren met SRAM’s nieuwe AXS eTap-assortiment voor mountainbikes.

Staal in plaats van…

Bij de derailleurs: hetzelfde ontwerp als RED, maar de kooi van de Force voorderailleur is  van staal in plaats van lichtgewicht aluminium. De kooi aan de achterzijde is een combinatie van een metalen achterplaat en LFRT (langvezelversterkte thermoplast) in plaats van koolstof. Het verschil in gewicht tussen een RED eTap AXS en Force eTap AXS zal zo’n 300 gram zijn. De groep is er vanaf zo’n 2050 euro voor de 1X versie met velgremmen tot ruim 2200 voor de 2X12 met schijven. Wel zonder power meter.

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

2 reacties op “SRAM Force eTap AXS

Geef een reactie

Inloggen