We hebben heel lang mogen genieten van de zon, maar de komende maanden moeten we het toch echt doen met winterse omstandigheden. Is dat een reden om niet meer de fiets op te stappen? Voor sommige renners wel, maar voor ons natuurlijk niet. Met de juiste kleding én sportbalsem merk je helemaal niets van de kou. Wij lichten wat producten toe.

Sportbalsem

Waar dient het voor? Sportbalsem is een medisch hulpmiddel voor het herstel na inspanning en het helpen voorkomen van blessures. Waar de ene sporter zijn handen in het vuur steekt voor de sprays en balsems, daar zet de andere sporter (of arts) zijn vraagtekens bij de werking van het product. Volgens hen is het nagenoeg onmogelijk om bij bijvoorbeeld hamstringklachten de kern van het probleem te bereiken met een simpele spray of door heel hevig te smeren. Het zou alleen nut hebben bij klachten net onder de huid, zoals de achillespees. Kortom: de meningen lopen uiteen. Wel staat vast dat het de doorbloeding stimuleert.

Nu ben ik zelf nogal blessuregevoelig en sta ik altijd open voor nieuwe ideeën en visies. Compressiekousen (volgens de ene sporter ook zinvol, de ander zegt weer van niet) draag ik nog altijd ter bevordering van het herstel en insmeren doe ik ook met enige regelmaat. Vanwege knieklachten werd mij geadviseerd om mijn hamstrings losser te maken door middel van een foamroller en meer aandacht te besteden aan de warming up en cooling down. Sportbalsem is een handig middel om je spieren alvast op te warmen voor de inspanning, dus nam ik een klein kijkje op de markt van de sportverzorgingsproducten.

Het hoort erbij

Sportbalsem hoort eigenlijk gewoon bij het wielrennen. Niet alleen omdat het in de kleedkamers altijd heerlijk ruikt (of stinkt, meningen verschillen) of omdat de eerste kilometers van een koers het peloton een walm van massageolie met zich meeneemt, maar ook vanwege het beeld dat masseurs de renners hevig insmeren voor of na afloop van een koers. Sinds jaar en dag is massagolie/sportbalsem onlosmakelijk verbonden met de wielersport.

Massage

Hoe werkt het?

Je hebt verzorgingsproducten in alle soorten en maten, zoals warming up gel (bij FIT bijvoorbeeld gemaakt van bergthee) en cooling down gel (van bijvoorbeeld menthol, mint en/of eucalyptus). Door toevoeging van ondersteunende hulpingrediënten ontstaat er een chemische reactie en dat zorgt voor de warme of verkoelende werking van de sportbalsem.

Hierbij wat merken met tips voor gebruik.

Sportsbalm
Het bedrijf van oud-prof Rob Harmeling heeft een ruim assortiment aan verzorgingsproducten. Bij het versturen van de producten gaf Rob een tip mee: smeer je ene been wel in en het andere niet. “Het klinkt kinderachtig, maar het geeft veel meer informatie. Het draait namelijk om balans, eenmaal in balans ervaar je iets niet.” Waarom zou ik zo’n tip niet aannemen? Dus smeerde ik alleen mijn rechterbeen in met Medium Muscle Balm, geschikt voor trainingen/wedstrijden in een temperatuur van 10 tot 18 graden Celsius. Het rechterbeen werd wat warmer, maar stond – in tegenstelling tot andere eerder gebruikte spray’s – niet ‘in de fik’.

Sportsbalm

Logisch, want daar had Rob al voor gewaarschuwd. Het product uit de Warming Series moet tijdens de inspanning namelijk niet warm aanvoelen. “De kunst is om bij koude en/of natte omstandigheden een optimale doorbloeding te houden in de actieve spieren. Na afloop kan het product uit de Warming Series, zoals bijvoorbeeld Medium Muscle Balm, wel een warm tintelend gevoel geven. “Dit komt omdat na het sporten het bloed veel minder snel wordt rondgepompt in ons lichaam doordat de hartslag nu eenmaal weer snel zakt. De spieren blijven echter om veel zuurstof vragen om de aan- en afvoer te kunnen blijven reguleren. De tinteling die je nu ervaart is de dieptewerking van de ingrediënten. Dit heeft weer een positieve invloed op de doorbloeding waardoor er geen of minder spierpijn na de inspanning ontstaat.”

Het resultaat mag er zijn, want na flink wat gesmeer en gemasseer zijn de knieklachten een stuk minder. Voor je training even de tijd nemen om je spieren op temperatuur te krijgen is dus meer dan de moeite waard als je zonder (of met minder) klachten wil trainen. Ook een voordeel: de scherpe geur is bij Sportsbalm niet overheersend aanwezig en de olie is dik, waardoor je handen niet glibberig worden.

Meer weten over Sportsbalm? Ga dan naar de site!

Starbalm

Het uit Noordwijk afkomstige Starbalm is bij de meeste drogisterijen gewoon te koop. De rode verpakking valt in de schappen erg op en daarmee is ook de link met het opwarmen van de spieren direct gelegd. Als eerste probeerde ik de Warm Spray. Het systeem is simpel: je sprayt en verder hoef je niks te doen. Uitsmeren is niet nodig: de spray gaat diep genoeg om je spieren direct op te warmen. Daar is niets aan gelogen, want binnen no-time stonden mijn benen in vuur en vlam.

Starbalm

Het voordeel is dat je echt voelt dat je benen ‘warm’ zijn, maar het nadeel vind ik dat je toch geneigd bent om het uit te smeren en masseren. Warme benen zijn prima, maar het moet niet té heet aanvoelen. Dat was het nu wel, vooral door eigen toedoen. De Roll-On is in dat opzicht een stuk succesvoller, want met een simpele rolbeweging smeer je jouw huid in. Je hoeft hierbij je handen niet te gebruiken, staat er op de verpakking, maar toch is het fijn om wat losse deeltjes uit te smeren over je benen. Tip: was altijd je handen na het insmeren.

Meer info over Starbalm vind je op hun site.

F.I.T.
“F.I.T. is het resultaat van jarenlange studie en onderzoeken bij diverse vormen van sport. Het bevat bestanddelen die herstel van sportblessures bevorderen. Het heeft een unieke structuur, kleur en geur en je ‘voelt’ de effectieve werking direct op de huid”, staat er op de site van F.I.T. Na het lezen van deze drie zinnen was ik wel heel nieuwsgierig naar de producten van F.I.T.

F.I.T. Sportbalsem

Als eerste smeerde ik een kleine tube sportbalsem op mijn bovenbenen. Het spul prikt niet en voelt eigenlijk wel fijn aan. “Gebruik de balsem pal voorafgaand aan de fietstocht. Hierdoor hebben je spieren een betere doorbloeding en worden afvalstoffen versneld afgevoerd en door het lichaam getransporteerd. Hierdoor verdwijnt geheel of grotendeels de verzuring die vaak optreedt”, werd mij geadviseerd. Zo gezegd, zo gedaan.

Na de toch wel zware training smeerde ik al masserend nog een beetje balsem op mijn bovenbenen en kuiten. Het herstel verliep volgens plan, want een dag later had ik totaal geen spierpijn. De sportbalsem van F.I.T. doet dus bij mij zijn werk, maar voelt ook nog prima (heerlijke warme benen na het sporten) en niet ‘vettig’ aan.

F.I.T. is bij diverse gespecialiseerde hardloopzaken te koop. Voor een tube van 100 milliliter betaal je op de website €15,75.

BORN
In 1985 werd BORN opgericht. Wielrenner en apotheker drs. Wim Jennen stond aan de basis voor het concept BORN door in samenwerking met Olympisch, Europese en wereldkampioenen 30 producten te ontwikkelen. Het resultaat is een ruim assortiment aan kwalitatief hoogwaardige sportvoeding en verzorgingsproducten. Onder andere Team Sunweb maakt gebruik van de producten.

BORN

BORN heeft niet alleen sportbalsems en warme smeermiddelen, maar ook ‘gewone’ massageolie en bijvoorbeeld de Awake Shower als oppeppende middelen. Als eerste probeerde ik de Warm Up. Bij het opsmeren voelde het direct warm aan, maar daarna heb je nauwelijks door dat je zojuist je benen hebt ingesmeerd. Na afloop van de training begon het weer te branden, om maar over het gevoel na het douchen te zwijgen. Later op de dag smeerde ik mij in met de Recovery & Relax. De witte gel moet je goed uitsmeren, waarna je benen heerlijk kunnen herstellen van de geleverde inspanningen. De Awake Shower had bij mij nauwelijks effect.

Bij de daaropvolgende training probeerde ik weer de Warm Up uit en begon het na afloop van de training opnieuw flink te branden. Driemaal is scheepsrecht, dacht ik, dus smeerde ik een week later opnieuw mijn benen ermee in. Midden in de nacht werd ik wakker met brandende benen, dat moet toch niet de bedoeling zijn? Mijn lichaam reageert dus nogal heftig op de Warm Up gel, maar dat kan bij jou totaal anders zijn. Kijk op de site van BORN voor het hele assortiment.

BORN
Iemand trek in een dipsausje?

Tips voor gebruik van sportbalsem:
– 15 tot 30 minuten voor inspanning insmeren
– Eerst je huid schoon- en droogmaken
– Smeer je in door middel van ‘rondjes’ te masseren
– Na afloop van het masseren je handen wassen
– Logisch, maar toch: vermijd oogcontact
– Kijk ook altijd goed waar de balsem voor dient en bij welke temperatuur de balsem het beste functioneert