De meeste duursporters zijn bekend met koolhydraten (suikers) om het lichaam van genoeg energie te voorzien tijdens inspanning. Zo is het nuttig om tijdens ritten je bidon met sportdrank te vullen en een energiereep (of een good old banaantje) mee te nemen om een hongerklop te voorkomen. Maar wat ik als triatleet en sportvoedingskundige vaak om mij heen zie is dat het belang van eiwitten bij duursporters nog wel eens wordt onderschat. Spieren raken licht beschadigd tijdens training en eiwitten zijn dan cruciaal voor het herstel!

Voor duursporters wordt dagelijks 1,2 – 1,7 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht aanbevolen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het ook belangrijk is om je eiwitinname gelijkmatig over de dag te verdelen. Elke keer dat je eiwitten eet is dit namelijk een trigger voor de synthese (opbouw) van spiereiwitten, en een portie van 20 gram hoogwaardige eiwitten is daarbij optimaal. Door elke 3 à 4 uur een portie van 20 gram eiwit in te nemen zorg je ervoor dat je spiereiwitsynthese gedurende de hele dag hoog blijft en je dus de (her)opbouw van je spieren na training maximaliseert.

Specifieke sportvoeding

Naast een goede basisvoeding (producten uit de Schijf van Vijf) kan sport-specifieke voeding mij net wat extra’s bieden om goed te kunnen herstellen. Zo vind ik het handig om een eiwit-shake of -reep mee te nemen naar wedstrijden en trainingen om zo mijn herstel direct te kunnen kick-starten. Ik vind de producten van VifitSport ideaal, omdat ze makkelijk mee te nemen zijn en de optimale hoeveelheid eiwitten bevatten. Een leuk feitje: deze producten worden ook gebruikt door de profs van LottoJumbo zoals Robert Gesink en Dylan Groenewegen!

Kortom, eiwit is ook voor duursporters heel belangrijk! Daarbij is het niet alleen belangrijk hoeveel eiwit je in totaal inneemt (1,2 – 1,7g/kg/dag), maar ook wanneer je dit eet (20g iedere 3 – 4uur). Een goed dagschema is bijvoorbeeld: 20g eiwit tijdens je ontbijt, lunch, en avondeten, en een eiwitrijke snack direct na je training of ergens tussen de maaltijden in.


Job van Leeuwen (27) heeft zowel een master in bewegingswetenschappen als in de voeding afgerond. Hij werkte onder andere mee aan een studie naar de optimale inname van koolhydraten tijdens duurinspanning en onderzocht het effect van een specifiek Citrus extract op sportprestaties.

Nu combineert hij zijn passie voor sport en zijn kennis over voeding bij de ontwikkeling van goede sportvoeding, om zo mensen te helpen optimaal te presteren. Zelf heeft Job anderhalf jaar geleden de overstap van het wielrennen naar de triatlon gemaakt, waarbij hij zijn kennis gebruikt om sneller te worden bij het zwemmen, fietsen en lopen, en op die manier hoopt dit jaar kampioen te worden in de derde divisie.