De Kryon, voor 2018 vernieuwd, is de nieuwe aerodynamische fiets van Kuota. Vooral de indrukwekkende staande aero buis, de laag aangezette achtervork en de platte zadelpen vallen op. De Kuota Kryon is verkrijgbaar in een versie voor velgremmen (1795 euro) en voor 100 euro meer in een versie voor schijfremmen.

Deze rood/zwart gevlekte Kryon heeft standaard remmen. En een pressfit bracket, interne kabelvoering, een volledig carbon voorvork met twee maten lagers en… wat is dat rode stukje achter de zadelpen? Dat is een soort elastomeer inzetstukje van 5 millimeter dat tussen de staande buis en de pen zit. Het elastomeer vangt de klappen onderweg op en dempt zo de schokken – en dat blijkt prima te werken. Er zijn twee types: een voor rijders tot 75 kilo en een voor +75 kilo.

Mooi, glanzend zwarte Potenza derailleur

Remkabel ʼroutingʻ

Het rode inzetstukje

De Kryon is afgemonteerd met een 11-speed Campagnolo Potenza-groep, de in 2016 geïntroduceerde ‘vervanger’ van de Athena 11-speed. Nog even wat extra info over Potenza (zo vaak komen we de groep niet tegen). Potenza bestaat uit Ergopower shifters, voor- en achterderailleurs, crankstel, cassette, ketting, kabels en remmen. Nieuw is het alu crankstel, de Ergopowers hebben dezelfde vorm als bijvoorbeeld Chorus – alleen is de bovenkant iets afgerond. De derailleurs: een langearm voorderailleur, alu huis, stalen kooi. De achterderailleur – vervaardigd van alu en polymeer kunststof – is er in twee types: voor 11-29 en 11-32. En dus heeft Campa nu ook een 11-32 cassette. Op de werking is niks aan te merken. De ‘klik’ van de Ergopower is duidelijk en ook nog eens vrijwel geluidloos. Afschakelen gaat met de lepel: de plek aan de binnenzijde van de hendels is even wennen voor wie dat niet gewend is. Door de lange arm van de voorderailleur verplaats je de ketting snel en trefzeker.

A Campagnolo Ergopower hendels
B Wafeltjesmotief in het carbon
C Lage aanzet achtervork

Conclusie

Lekker gooien en smijten met de Kryon. We vinden de Kuota met zijn scherpe lijnen en camouflage look ook Italiaans mooi. Technisch is er gewoon niks op aan te merken. Strak en licht, stijf en door het elastomeer inzetstukje helemaal niet oncomfortabel. Geslaagd.

Meer info: kuotacycle.it