5 december 2017 | fietsredactie

Megawielercentrum naast de Ventoux?

Bédoin is in rep en roer. Eind oktober gaf de gemeenteraad van het Ventoux-dorp groen licht aan een stuurgroep om de mogelijkheden voor de bouw van een enorm wielercomplex te onderzoeken: project ‘All Bike Ventoux Provence’. Een deel van de bevolking is daar bepaald niet blij mee.

Tekst: Elias de Bruijne

De beoogde plaats voor het complex is een stuk landbouwgrond van 30000 m² iets ten oosten van Bédoin, in de buurt van de Chapelle du Moustier en pal aan de Route du Mont Ventoux. Als het plan doorgang vindt komen daar een overdekte wielerbaan van 250 meter met plaats voor twee- à drieduizend toeschouwers en een toeristencomplex met een chique hotel met 100 kamers, een luxueus restaurant, een brasserie, een bioscoop, drie musea, een zwembad, een spa en een overdekt winkelcentrum speciaal voor wielerliefhebbers. Daarnaast zou er nog een ondergrondse, drie verdiepingen tellende parkeergarage voor 800 auto’s worden gebouwd. Alles bij elkaar zou het project 80 tot 100 banen moeten opleveren. De drijvende kracht achter het project is een onbekende privé-investeerder.

Tegengeluid

Veel dorpsbewoners zijn fel gekant tegen het ‘megalomane’ project. Ze vrezen dat alle levendigheid zich van het centrum van Bédoin naar het nieuw complex zal verplaatsen en dat het dorp nog meer door wielertoeristen overspoeld zal worden, en dat terwijl de spanningen tussen de bewoners en wielertoeristen ieder jaar al toenemen. Daarnaast zou het project niet zijn te rijmen met bestaande plannen om het landschap en milieu te beschermen (zoals de verdere ontwikkeling van het Parc Naturel Régional du Ventoux) en is het onduidelijk wie er achter het project zit.

Om een georganiseerd tegengeluid te laten horen – en om samen na te denken over de toekomst van Bédoin en de Mont Ventoux – hebben de bezorgde dorpelingen zich verenigd in de actiegroep ‘Collectif Citoyen Bédoin Ventoux’. De actiegroep schreef al een open brief aan het gemeentebestuur (dat geleid wordt door burgemeester Luc Reynard) en belegde op 18 november een protestbijeenkomst, waarbij ook de burgemeester aanwezig was. Verder werd er een brochure (‘Non au projet All Bike’) verspreid. Op de website collectifcbv.wordpress.com zijn alle bezwaren en ideeën van het burgercollectief te lezen.

Geen carte blanche

Het is nog maar de vraag welke kant het opgaat met het megacomplex. Voorlopig loopt het allemaal niet zo’n vaart, zo lijkt het. In de plaatselijke krant Le Dauphine geeft burgemeester Luc Reynard aan dat er nog veel onduidelijk is en dat de plannen zeker niet vastliggen. ‘Er staat nog niets vast en ik wil de bevolking zeker niet voor voldongen feiten stellen. Ik moet vooral in het belang van de gemeenschap handelen. We stellen in ieder geval hoge eisen voor dit project, bijvoorbeeld als het gaat om milieu en financiën. We geven in geen geval carte blanche.’

Gerelateerd

Één reactie op “Megawielercentrum naast de Ventoux?

  • Een dwaas plan, dit megalomane project. We gaan geen 1.000 kilometer rijden om daar op een overdekte wielerbaan rondjes te fietsen. We gaan erheen om de Ventoux te beklimmen, de prachtige omgeving te bekijken, van het mooie weer te genieten, de cultuur… Hoe valt dit te rijmen met de plannen voor een regionaal natuurpark? Er zijn ook al plannen voor een megaproject bij Malaucène, ook pal naast een kapelletje, langs de weg naar de Ventoux. Het is te hopen dat de locale bestuurders niet zwichten voor de verleidingen van nietsontziende investeerders die geen enkele affiniteit hebben met fietsen of de Ventoux.
    Lees ook artikel op De Kale Berg:
    https://www.dekaleberg.nl/nieuws/1381-plannen-voor-een-velodrome-bij-bedoin

Geef een reactie

Inloggen