Het IJslandse Lauf, bekend van haar unieke voorvorken met bladvering, heeft haar mountainbikes voor volgend jaar stijver gemaakt en uitgevoerd met Boost. En nog meer goed nieuws: de gravelracer Grit is aangepast om optimaal te kunnen presteren met de eigen vork. Het resultaat: True Grit.

Het carbon frame van de Lauf True Grit is voorzien van een tapered balhoofd, een schroefdraad trapas, interne kabeldoorvoer, een 27,2 millimeter zadelpen, steekassen en veel ruimte voor brede banden. O ja, en er zit een flesopener op, onder het motto ‘bear or gear’. Voor lange ritten is er nog een optie voor een derde bidonhouder onder aan het frame.

Geen scharnierpunten

Een maat M brengt 1070 gram op de weegschaal. Er is ruimte voor 45 millimeter brede banden. Kies je het model met voorderailleur, dan heb je tot 40 millimeter ruimte. Opvallend is dat Lauf geen kabelrouting heeft aangelegd voor de voorderailleur. Je kunt dus alleen rijden met een eTapgroep of single voorblad. De geometrie is gebaseerd op een stabiele en aero dynamische houding. Zo is de bovenbuis relatief lang. Je zou dit bijvoorbeeld kunnen combineren met een korte stuurpen.

Vernieuwde Grit SL: kortere bladveren, meer stijfheid.

Biertje of voorderailleur?

Slanke vorken en direct een steekas.

Het IJslandse merk Lauf is bekend van haar zeer speciale offroad voor vorken, met bladveren die werken zonder scharnierpunten. Combineer je dat met carbon, dan krijg je een lichtgewicht vork die ook nog eens geen onderhoud nodig heeft. De vering kent zijn beperking als het terrein al te extreem wordt. Maar daar zul je met een gravelracer niet snel komen. De nieuwe Grit SL voorvork heeft net als de eerdere versie een 30 millimeter veerweg. Wel zijn de bladveren korter geworden – zonder in te boeten op sterkte. Die aanpassing heeft invloed gehad op het ontwerp. De zo goed als rechte vorkpoten zien er lekker strak uit. Bovendien moet ook de stijfheid verbeterd zijn.

Strakke gravelracer met unieke bladvering, steekassen en een handige flesopener

Kleur bekennen

De True Grit komt in zes maten: de S-, M- en L-variant hebben allemaal een korte en lange variant. Matblauw en crème-wit zijn de standaard kleuren, maar Lauf biedt ook de mogelijkheid om je eigen kleur te kiezen. De Weekend Warrior is de best betaalbare complete fiets: 2800 euro. Hier zit onder andere een SRAM Rival 1×11 groep op, Easton-delen en American Classic-wielen. Het totale pakket weegt 8,9 kilogram in een maat M. Een los frame inclusief de Grit SL voorvork kost rond de 2200 euro.