De Endura Pro SL collectie bevat veel fietskleding die geschikt is voor najaar en winter. Ik reed met de Classic jersey in combinatie met een Primaloft gilet en de hele comfortabele Biblong broek.

De wintertijd is begonnen, klaar met de korte broek en zomershirts….helaas. Maar soms is het nog best aangenaam najaarsweer. Te warm voor echte winterkleding en te koud voor je zomerkloffie. Wat moet je dan aan? The magic word is ‘Laagjes’.

Winddichte jersey, armstukken, gilet

Het begint met een lekker ondershirt. Daaroverheen test ik Endura’s Pro SL Classic jersey. Een jack met korte mouwen (die lekker lang zijn) en bijbehorende armstukken. Ik reed er mee met temperaturen tussen de 4 en 15 graden. Eigenlijk wel zo’n beetje het temperatuurbereik. Volkomen winddicht, ik heb het getest bij windkracht 7 en het is echt waar. Een paar buitjes (motregen) werden ook glansrijk doorstaan. De kraag is lekker hoog, de rits heeft een beschermflap en de achterkant is extra lang. Prettig, want opspattende nattigheid maakt zo je broek niet nat.

Die achterkant is onderaan feloranje en heeft 3 ruime zakken. Plus een extra zakje dat afsluitbaar is met een rits. Ook aan reflectie is gedacht. De afwerking is van hoog niveau. Stiksels zien er prima uit, rits is top en onder de oksels is een stukje ander materiaal gebruikt voor meer ventilatie. Het is vrij dunne stof. Rijd je flink door dan is het onder de 10 graden ook nog warm genoeg. Doe je rustiger aan, dan is wat extra isolatie voor je body wel lekker. Endura heeft daarvoor de gilet (zie onder). Er is ook een echt winterjack in de Pro SL collectie, met lange mouwen. Dit is het Thermal jacket, die heb ik niet getest. Hopelijk is het daarvoor voorlopig ook nog geen weer.

De armstukken die je bij deze Pro SL Classic krijgt zijn een beetje apart. Niet super-elastisch, ze sluiten daardoor niet overal helemaal aan. Maar ze zijn lekker lang en blijven prima zitten doordat ze een heel eind onder de mouwen van het jack zitten en een antislip laagje hebben. De binnenkant wordt van die armstukken voelt wat klam aan als je zweet. Winddichtheid en ademend vermogen blijft een lastige combi. Daardoor voelden mijn armen soms wat kil aan tussen twee piekjes van een intervaltraining in, dan koel je toch wat af. Bij een lange D1 training met temperaturen onder een graad of 10 zou ik daarom een ondershirt met lange mouwen aandoen om ook mijn armen warm te houden. Naast deze Navy/Orange uitvoering is er ook nog een zwarte versie.

Primaloft gilet

Of ik zou kiezen voor het bijpassende Primaloft gilet, die had ik er ook bij en kon ik dus mooi testen. Een superlichte, en klein opvouwbare, bodywarmer. Deze is echt heel comfortabel en geeft veel extra warmte, daarmee kom ik de gemiddelde Hollandse winter wel door. De zijkanten zijn elastisch, waardoor de gilet nauw aansluit zonder te knellen. De voor- en achterkant zijn winddicht en gevoerd. Achterop zit nog een brede zak met rits. Op de rug zitten ook nog een heleboel kleine gaatjes die zorgen dat de ventilatie in orde is. Ben je niet zo van ‘oranje boven’, dan is de Primaloft er ook nog in het zwart.

Dit is dan de derde laag. En kleden in lagen is natuurlijk dé oplossing om in allerlei weersomstandigheden goed beschermd te zijn. Mocht je ’s ochtends in de kou vertrekken doe je alles aan. Wordt het warmer kun je een ritsje opendoen. Wordt het echt te warm stop je de gilet in het hoesje in je achterzak en rijd je door met het jack plus armstukken. Mocht zelfs dat te warm worden kun je de armstukken nog uitdoen. Maar zo’n situatie zal waarschijnlijk alleen in de bergen voorkomen.

Fietsbroek met fleece en ritsje

Voor het bovenlijf ben ik nu klaar. Maar mijn benen moeten ook warm blijven. Daarvoor zorgt de Pro SL biblong broek. Winddicht en heel elastisch. Ik heb veel winterbroeken getest, maar deze komt zeker in de top 3. De binnenkant is gevoerd met een soort dunne fleecestof, Thermolite noemen ze het. Echt heel erg comfortabel. En ik heb geen idee hoe het kan, maar hij is heerlijk warm, zonder dat het te warm wordt als de temperatuur stijgt. Alsof er een thermostaat aan de binnenkant zit die de temperatuur gelijk houdt. De buitenkant is trouwens naast winddicht, ook behoorlijk goed waterafstotend. Een rit van 2,5 uur over natte en vieze wegen in het Sauerland leverde aan de buitenkant natte en smerige broekspijpen op, maar de binnenkant bleef lekker droog en warm.

De bretels zijn breed en elastisch. De voorkant is lekker hoog, met een kort ritsje. Zo blijft ook je buik warm, maar kun je wel makkelijk even plassen door met de rist open de voorkant naar beneden te trekken, slim. Onderaan de broekspijpen zit wat reflectiemateriaal en over de zeem ben ik ook al positief. Erg prettig materiaal en de vorm voldeed bij mij prima. Da’s wel persoonlijk trouwens, voor jou kan dat anders zijn. Je kunt bij Endura kiezen uit verschillende maten zeem. Wide, medium en narrow pads noemen ze dat. Er is van deze broek trouwens ook een versie zonder zeem.

Conclusie

Goedkoop is de Endura Pro SL lijn niet, maar wat mij betreft zijn geld wel waard. De uitdrukking ‘slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel‘, is er niet voor niets. Met dit soort kleding is maak je gewoon met veel meer plezier je kilometers als de weergoden even niet meewerken. De broek is top, net als de gilet. Het jack zit erg fijn, al zouden de armstukken van mij wel wat elastischer mogen zijn. Of ik moet wat meer naar de sportschool. De maten zijn Noord-Europees, bestel dus gewoon je confectiemaat.

Op een rij de prijzen van wat ik testte:

  • Endura Pro SL Classic Jersey, € 169,99
  • Endura Pro SL Primaloft Gilet, € 139,99
  • Endura Pro SL Biblong, €199,99

Meer info: https://www.endurasport.com