De Aspin van Stevens. Het is een model wat onveranderd goed verkocht wordt in binnen- en buitenland. De Aspin bestaat al sinds 2003. Toen gewoon oversized aluminium met de kabels buitenlangs, een bracket met schroefdraad en een voorvork met aluminium balhoofdbuis en 1 1/8 inch lagers. En afgemonteerd met Shimano 9-speed Ultegra.

Aspin 2018

Nu? De Aspin heeft uiteraard een aantal ‘make overs’ ondergaan. Het frame is nog steeds van aluminium, maar de buizen zijn nu anders oversized en geovaliseerd – vooral de onderbuis en de staande buis bij het bracket. Het bracket is een ‘pressfit’ exemplaar, de achtervorken zijn slank en de staande achtervorken lopen vloeiend over van de bovenbuis naar de achterpatten.


Vergelijkbare racefietsen van andere merken hebben we getest in Fiets Magazine nr.9, die nu te bestellen is in onze shop.


De derailleurkabels lopen door het frame; die van de achterderailleur in zijn geheel door de liggende achtervork – nadat die even naar buiten is gekomen onder het bracket. De balhoofdbuis is ‘dikker’ geworden; onderin draait een 1 1/4 inch lager. De voorvork is een full carbon model. Het gewicht is naar beneden gegaan: wogen we een 2006 Aspin nog op 1500 gram, de 2017 versie weegt 1350 gram.

Afmontage

De kwaliteit van de afmontage en de afwerking staan op een hoog niveau. Degelijk stel Mavic Aksium Elite wielen met 25 mm GP 4000S en veel eigen delen. Het resultaat van dit alles komt op een gewicht van 8,30 kilo. Het is een rasechte ‘toerder’ wat te danken is aan de gematigde geometrie waardoor rechtdoor gaan meer bovenaan staat dan vliegensvlug bochtjes draaien, en te danken is aan de keuze van Stevens voor een stuur met een iets naar de rijder gedraaid bovengedeelte.

Je kunt de Aspin compleet met Ultegra (€ 1729,-) kopen of via de site ‘custom’ laten afmonteren. Dat hebben wij gedaan. Oorspronkelijk zou de Aspin meegaan in de test in FIETS 9 van betaalbare alu racefietsen, maar het vervoer liep spaak. Dat zorgde er mede voor dat we meteen een 2018 kleur konden showen. De onze, die dan rond de 1500 euro kost, heeft Shimano 105, 11-speed met compact crankstel en 11-32 achter. Met ‘34’ voor en ‘32’ achter kom je de Aspin wel op. En lekker luxe: een Selle Italia Flite zadel!

Check www.stevensbikes.com voor nog meer info.