Ik ben gek op een goede Mojito, en ook deze van Kask vind ik erg lekker. Hij is lichtgewicht, zit fijn, ventileert prima en kost, zeker gezien het lichte gewicht, niet de hoofdprijs. Voor €114,99 haal je hem bij Bikester al in huis!

Kask is een Italiaans merk dat Team Sky voorziet van hun helmen. Dat heeft ze qua naamsbekendheid geen windeieren gelegd. De profs van de Engelse ploeg rijden uiteraard met de topmodellen. Dat is deze Mojito niet, dit is een helm uit het middensegment. Hij bestaat al een poosje, tot 2014 reden de profs er zelfs mee. En er is sinds die tijd weinig aan gewijzigd. Dat hoeft ook niet, want er is echt weinig op aan te merken.

Compact en comfortabel

Wat opvalt is de compactheid. Ik zit met een hoofdomtrek van 59 centimeter soms tussen maat M en L in, en draag deze helm in mt.L. Dat is bij Kask van 59 t/m 62 cm. Toch ziet hij er kleiner uit dan sommige M-maten van andere merken. Hij sluit mooi aan om het hoofd, zonder dat je het gevoel hebt dat het benauwd. Dat komt door het lichte gewicht en omdat hij zoveel ventilatie heeft (26 gaten!) dat er maar weinig contactpunten met het hoofd zijn. En die drukken dan ook nog eens niet, top! Een maat M weegt 220 gram, mijn L doet 260.

Instellen gaat zoals bij veel helmen met een draaiknop op de achterkant. Vooraf eenmalig de bandjes goed op lengte stellen en daarna is het alleen maar een kwestie van even aan de draaiknop draaien als je de helm opzet. Daarmee worden de straps aan de achterkant wat aangetrokken. Dat gaat met hele kleine stapjes, zodat je heel precies kunt instellen wat voor jou lekker zit. Hiermee blijft de helm stevig zitten. Stevig, maar comfortabel. Daarvoor zorgt de prettige padding, die anti-bacterieel is behandeld. Die padding is goed in het opnemen van zweet. Zo goed trouwens, dat ie op een gegeven moment wel verzadigd raakt. Dan begint het te lekken, een verschijnsel dat veel fietsers niet onbekend is. Even een keer de helm aandrukken terwijl je goed voorover buigt en de overtollige druppels zweet stromen er uit….dan kun je weer een poosje vooruit. Hier heb ik overigens alleen last van gehad in echt warme omstandigheden bij stevig doorfietsen. Het is ook niet de eerste helm waarbij dit me overkomt. Het zal ook afhangen van hoeveel je zweet, dat verschilt nogal per persoon.

De kinband is van ec0-leer, die is de eerste paar ritjes nog wat stug, maar geeft daarna veel comfort. Het leer moet irritatie aan de huid voorkomen, iets waar ik persoonlijk ook met andere materialen nog nooit last van heb gehad. De band die je aan de achterkant aantrekt is overigens ook een beetje verstelbaar. “Up‘n’Down adjustment system” noemen ze dat bij Kask. Door de hoek iets te draaien kun je hem goed laten aansluiten op de vorm van je achterhoofd. Achterop de helm zitten nog twee reflecterende vlakken. In het licht zie je daar niets van, ze lijken gewoon wit, maar in het donker geeft dat net wat meer zichtbaarheid aan achteropkomend verkeer.

Ook fijn voor de fietsfashionistas, je fietsbril blijft prima zitten in de ventilatiegaten. Zonder dat de pootjes in je hoofd drukken.

Conclusie

Deze Kask Mojito is nog steeds een erg comfortabele en lichte helm. Niet Aero, geen MIPS, maar hij doet wat ie moet doen, en dat voor een prima prijs.

De helm voor deze test is beschikbaar gesteld door Bikester.nl. Hij is er in diverse kleurcombinaties, waarbij het witte model in de aanbieding is voor € 114,99. Bestellen kan op: bikester.nl