Morgen, zondag 2 juli om 22.15 uur gaat NPO1 in Andere Tijden Sport in op ‘de Verloren Tour’ van Hennie Kuiper.

Een geboren aanvaller, dat was Hennie Kuiper. Solo werd hij Olympisch kampioen, wereldkampioen en won hij vier grote klassiekers. Zijn palmares doet weinig onder voor dat van Joop Zoetemelk en Jan Janssen, met dit verschil dat op de erelijst van Kuiper één eindzege ontbreekt: die van de Tour de France.

Bijna in ’77

Een paar keer was Kuiper er dichtbij. De grootste kans op de eindzege had hij in 1977. Een paar dagen vóór de finish in Parijs stond hij op slechts acht seconden van het geel. Wat als hij op verschillende momenten alerter was geweest? Wat als hij had geëist dat zijn ploeg voor hem zou rijden? Wat als ploegleider Peter Post hem meer vertrouwen had gegeven, zich wat minder obsessief op de dagsuccessen en op zijn oogappel Didi Thurau had gefocust? En werd eindwinnaar Bernard Thévenet bevoordeeld door de chauvinistische Franse organisatie? Oud-ploeggenoten Henk Lubberding en José de Cauwer, mecanicien Paul Soetekouw en sportjournalist Joop Holthausen hebben er zo hun eigen gedachten over.

Andere Tijden Sport gaat met Hennie Kuiper terug naar Alpe d’Huez waar hij in 1977 triomfeerde en op 8 seconden van Thévenet kwam. Veertig jaar na dato beklimt Kuiper opnieuw de ongenaakbare berg en haalt hij herinneringen op aan die dag.