3 juni 2017 | Edwin Haan

Quick-link van Shimano, SM-CN900-11

Het is maar een klein simpel onderdeeltje, deze Quick-Link van Shimano. Dus we zijn snel geneigd er geen aandacht aan te besteden. Maar het is eigenlijk best bijzonder. Waar SRAM, BBB en KMC al jaren een quick-link (ook wel missing link of powerlock genoemd) in het assortiment hebben, hield Shimano tot dit jaar vast aan het ponsen van kettingen met de meegeleverde kettingpin. Quick-links werden altijd afgeraden, terwijl de halve wereld de quick-links van de concurrentie gewoon probleemloos gebruikte op de kettingen van de groupsetgigant uit Japan.

Kennelijk hebben ze dat nu zelf ook ingezien, want met ingang van dit seizoen is er de SM-CN900-11, zoals de Shimano quick-link officieel heet. Je kunt de link gebruiken op alle 11-speed kettingen van Shimano, zowel voor road als voor mtb. Simpel te bevestigen en los te halen, maar als je het vaak doet is het aanschaffen van een speciaal stukje gereedschap (TL-CN10) misschien het overwegen waard. Nieuwe kettingen worden in het vervolg ook met deze link geleverd in plaats van met de oude vertrouwde pin. Je kettingpons heb je dus alleen nog nodig om een nieuwe ketting op lengte te maken.

Eenvoudig in gebruik

De werking is simpel. Een quick-link bestaat uit 2 halve schakels, die plaats je tussen beide uiteinden van je ketting en klik je daarna in elkaar. In elkaar zetten kan zelfs zonder gereedschap. Dat doe je door de achterrem in te knijpen en druk te zetten op het pedaal. De spanning op de ketting zorgt er dan voor dat de quick-link zichzelf borgt. Om een quick-link weer los te krijgen heb je wel een tangetje nodig. Zoals bij alle quick-links wordt het aangeraden om ze maar één keer te gebruiken. Voor de kosten hoef je dat ook eigenlijk niet te laten, al moet ik toegeven dat ik mijn quick-links geregeld vaker dan 1 keer heb gebruikt als ik even geen voorraadje had. Nooit problemen mee gehad, maar nadoen is op eigen risico 😉

De Shimano quick-link wordt verkocht in sets van 2 stuks. Dan kun je die 2e mooi in je zadeltas stoppen om als reserve te gebruiken mocht jij, of een fietsmaat, ooit met een gebroken ketting komen te staan.

Ook voor 2 linkerhanden

Voor wie nog nooit zelf met een quick-link heeft gewerkt even wat verhelderende plaatjes uit de Shimano manual, je ziet…..iedereen kan dit:

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen