De kerstdagen zitten erop en dat brengt meestal niet-welkome kilo’s met zich mee. Gelukkig is het bijna 1 januari en kunnen we het nieuwe jaar weer beginnen met veel goede voornemens. De meest gehoorde is misschien wel afvallen (of stoppen met roken), maar hoe doe je dat in combinatie met wielrennen? Hierbij enkele tips!

Let op je voeding

Alles hangt natuurlijk samen met goed trainen en letten op je voeding. Mocht je vijf uur getraind hebben maar vervolgens wel een kapsalon (o.i.d ongezonds) naar binnen werken, dan is het logisch dat je niet afvalt. Zorg er daardoor voor dat je niet té veel koolhydraten naar binnen werkt. Pasta is bijvoorbeeld prima, maar let erop dat je er geen onnodige sauzen doorheen doet (een potje pesto, bolognese e.d). Doe alles op een zo natuurlijk mogelijke manier, dus bijvoorbeeld met verse paprika’s of champignons. Het beste is om zo min mogelijk koolhydraten naar binnen te werken en je vooral te richten op de eiwitten.

Dat gaat over het eten ná de training, maar wat eet je er dan vóór? Dat ligt natuurlijk aan het moment van de dag. Begin je al vroeg met trainen, dan neem je bijvoorbeeld een bord havermout met een stuk fruit (let op: jus d’orange uit een pak is een suikerbom, dus pers het liefst vers je fruitsappen). Neem tijdens het fietsen een kruidkoek of banaan mee als je liever geen gelletjes neemt. De suikers daarvan worden snel in het lichaam opgenomen tijdens het sporten, dus eet dit liever niet voor je training want dan is de kans groot dat je er juist van aankomt. Neem ook wat energiedrank mee voor onderweg. Echter, bij een training van minder dan 2 uur heb je genoeg aan wat water.

Herstellen

Na het trainen moet je herstellen, maar om af te vallen kun je die herstelfase het beste wat uitstellen. Eet niet direct na je training een bord pasta of een paar boterhammen, maar wacht er even mee om de vetverbranding te stimuleren. Mocht je niet willen afvallen dan heeft wachten geen zin en breek je juist meer af door te wachten.

Nog wat tips: eet veel magere kwark en probeer zoveel mogelijk over de dag verspreid te eten. Eet bijvoorbeeld om de twee uur iets om de stofwisseling op gang te houden en geen honger te krijgen. Schaf daarnaast magere kwark aan (de goedkoopste is vaak de beste en bevat de meeste eiwitten) om goed te herstellen van de inspanningen. Daarnaast zit er in magere kwark nauwelijks toegevoegde suikers, dus is het beter dan yoghurt of vla. Meng de magere kwark met wat verse stukjes banaan/kiwi/aardbei en het is prima te eten! Eet daarnaast om 21:30 uur je laatste maaltijd van de dag, want alles wat je later eet wordt opgeslagen als vet en draagt dus niet echt bij aan je voornemen om af te vallen.

Nog een tip: doe je training rustig aan en op een lage hartslag. Je verbrandt zo meer vet. Op deze website kun je je calorieverbruik berekenen. Handig om te weten, want meten = weten!

Kort samengevat: train veel (vooral duurritten) en let op je voeding (geen suiker, wel eiwitten). Heb je zelf ervaring met wielrennen en afvallen? Deel ze vooral!