25 april 2016 | Edwin Haan

De grenzen van het menselijk vermogen

Regelmatig wordt de vraag gesteld wat de grens van het menselijk vermogen is? Is het mogelijk de Alpe d’Huez te beklimmen in 30 minuten? Hierbij wordt soms ook de discussie over doping betrokken. Welke prestaties zijn nog wel ‘schoon’ mogelijk en welke zijn verdacht?
Ook hier hebben wij gekozen voor een benadering die voortkomt uit onze ervaringen bij het hardlopen.

De wereldrecords bij het hardlopen
In het Geheim van Hardlopen hebben we laten zien dat alle wereldrecords bij het hardlopen bij afstanden vanaf 1500 meter zeer nauwkeurig overeenkomen met een VO2 max van orde 88 ml/kg/min voor mannen en 78 ml/kg/min voor vrouwen.

gvw wereldrecords vrouwen

gvw wereldrecords mannen

Omdat hardlopen wereldwijd één van de meest beoefende sporten is en de records nog slechts marginaal verbeterd worden (en dan nog in speciaal geregisseerde recordraces), lijkt het ons reëel om te stellen dat de waarden van 88 en 78 ml/kg/min wel min of meer de grenzen van het menselijk vermogen weergeven. Met de theorie uit eerdere artikelen kunnen we de ADV-waarden uitrekenen die hiermee equivalent zijn, zie de box.

gvw grenzen hardlopen
De Power Profiles
Een andere benadering is natuurlijk om te kijken naar de ervaringen in het wielrennen zelf. Hier vormen de Power Profiles de meest gebruikte bron. De maximale waarden hiervan blijken heel goed overeen te stemmen met de waarden die we hierboven afgeleid hebben, zie de box.

gvw grenzen power profiles

Kloppen deze waarden ook met de biochemie?
Wij wilden ook wel eens weten of de grenswaarde van 6,4 Watt/kg ook theoretisch te begrijpen is. Klopt dit getal met de vermogens van de 4 menselijke motoren? We hebben daartoe de vermogens van de 4 energiesystemen theoretisch afgeleid, door het aantal mmol ATP/s te vermenigvuldigen met de energieproductie van ATP (81 kJ/mol) en het spierrendement van 0,25 en te delen door een (afgetraind) gewicht van 60 kg. Het resultaat is weergegeven in de tabel.

gvw vermogen 4 motoren

Uit de tabel kunnen we de theoretisch maximale ADV afleiden op basis van 74% inzet van glycogeen en 26% inzet van vetzuren, zie de box.

gvw grens biochemisch vermogen

Conclusie grenzen menselijk vermogen
Wij komen tot de conclusie dat alle drie de benaderingen (die vanuit de wereldrecords van het hardlopen, die van de Power Profiles en die vanuit de biochemie) tot dezelfde uitkomst leiden, namelijk dat de grens van het menselijk prestatievermogen rond de 6,4 Watt/kg ligt voor mannen en 5,7 Watt/kg voor vrouwen.
We hebben daarom een tabel opgesteld om de prestaties naar niveau in te delen, analoog aan de indeling van prestaties in de atletiek.

gvw grensvermogen vrouwen

gvw grensvermogen mannen

In de verdere artikelen en ook bij onze calculatoren op www.hetgeheimvanwielrennen.nl rekenen we met deze grenzen en indeling in niveau, zodat we voor elke prestatie kunnen uitrekenen met welke prestatie-index deze overeenkomt.
Je kunt het effect van alle aspecten op je eigen prestaties berekenen met onze calculators op www.hetgeheimvanwielrennen.nl.
Daar kun je ook ons boek bestellen. Het is ook verkrijgbaar als ebook.

Hans van Dijk, Ron van Megen en Guido Vroemen

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen