De Nederlandse wielrenners zijn slim. Of in ieder geval hoogopgeleid. Uit de tweede meting van de Wielersportmonitor blijkt namelijk dat de helft van de wielrenners HBO of hoger heeft afgerond.

Daarmee gaat de wielersport aan de leiding als het aankomt op opleidingsniveau. Golf staat in dat rijtje op de tweede plaats met 48 procent HBO+-beoefenaars. Derde is zeilen met 47 procent.

Uit de Wielersportmonitor, uitgevoerd door GfK in opdracht van Bike MOTION Benelux, blijkt bovendien dat het aantal wielersporters is gegroeid van 815.000 in 2013 naar 837.000 in 2014.

Ook de intensiteit waarmee de sport beoefend wordt is gegroeid. Steeds meer mensen zien wielrennen als hun hoofdsport. In lijn daarmee zijn ook meer mensen lid geworden van een vereniging, Dat was voorheen 9 procent van de beoefenaars van de wielersport, maar is in 2014 gegroeid tot 12 procent.

Van de wielrenners zat in 2014 79 procent op de racefiets en was 42 procent is actief als mountainbiker. Aan die verhouding is weinig veranderd, al nam het aantal fietsers dat zowel op de racefiets als de mtb rijdt toe van 21 naar 26 procent.