7 september 2015 | Edwin Haan

Waarom trainen met een vermogensmeter?

In de afgelopen jaren is er een duidelijk stijgende lijn te zien in de verkoop van vermogensmeters en een toename in belangstelling voor trainen met vermogensmeters. Niet alleen voor wielrenners, maar ook voor triatleten biedt het trainen met een vermogensmeter vele voordelen.

In Het Geheim van Wielrennen worden een aantal voordelen van trainen met een vermogensmeter beschreven:

pioneer1. Trainen met een vermogensmeter geeft je een compleet overzicht van je inspanning.
Het registreert je inspanning vanuit een circulatie-oogpunt (hartslag), en vanuit een spier-oogpunt (geleverde arbeid in Watt). Exact weten hoeveel tijd je hebt doorgebracht in je trainingszones tijdens het rijden is heel makkelijk met een vermogensmeter. Markeer je aandachtsgebieden, intervallen van gegevens zoals heuvels, sprints, demarrages, analyseren door jezelf en/of je coach.

Lees ook

Trainen op wattage, met een vermogensmeter

2. Voeg de werkelijke betekenis toe aan hartslag monitoring.
Hartslag alleen vertelt je niet hoe je werkelijke prestaties verbeteren, het vertelt je gewoon hoe snel je hart pompt. Een vermogensmeter meet de hoeveelheid arbeid (het vermogen = geleverde arbeid per tijdseenheid), en analyseert je efficiency door de hartslaggegevens te vergelijken met het vermogen en cadans en tenslotte snelheid.

3. Volg je conditionele veranderingen.
Met zekerheid weten dat je conditie verbetert en wanneer je een piek hebt bereikt. Vermijd overreaching (en daardoor ook overtraining) door het bijhouden van je Training Stress Score (TSS) en Intensity Factor (IF) niveaus.

4. Analyseer je race!
Wil je een subjectief standpunt over het gebruik van je energie in de race? Een vermogensmeter kan je helpen beter je race te analyseren. Je kunt eenvoudig zien wanneer je teveel energie hebt verbruikt. Heb je een tactische fout in een race gemaakt, maar wist je dat niet op dat moment? Reed je teveel vermogen en heb je jezelf opgeblazen. Door terug te kijken in de gegevens, kun je de race in je hoofd herhalen en precies zien wat er nodig was om de juiste beslissing te maken op dat moment.

5. Leg je sterke en zwakke punten bloot.
Word je er af gereden als je cadans daalt tot onder 80rpm? Ben je sterk gedurende 5 minuten maar heb je minder macht over 20 minuten? Als je op 105% van je drempelvermogen rijdt, kraak je na 3 minuten? Je kunt met het analyseren van je vermogen data zien welk vermogen je levert gedurende een bepaald tijdsinterval.

sram-red-22-quarq-power-meter-crankset-53-39-186652-146. Verbeter je interactie met je coach!
Het brengt jou en je trainer/coach dichter bij elkaar! Je trainer/coach kan dan beter deze gegevens gebruiken om je trainingsplan te verbeteren. Hij kan direct zien wat je doet in de races, trainingsritten en suggesties doen voor verdere verbeteringen.

7. Het bereiken van je fysieke mogelijkheden!
Wanneer je traint met een vermogensmeter, kun je beter concentreren op de belasting en dat geeft je extra motivatie om je inspanningen te verbeteren. Bijvoorbeeld, als je 5 minuten inspanning levert op een bepaald inspanningsniveau en je ziet aan het einde van de 5 minuten het gemiddelde vermogen dalen, dan zul je de volgende interval anders beginnen zodat je deze vlakker kunt blijven rijden.

8. Test je fietspositie en je aerodynamica.
Je lichaamshouding is de grootste factor in het bepalen van je snelheid tijdens het rijden op een specifiek vermogen. Waarom een slechte positie aanhouden wanneer je de aerodynamische positie kunt meten en je snelste positie kunt bepalen!

9. Pacing (of tempo vastleggen) van de wedstrijden en/of trainingen.
Hiermee kun je het tempo van de inspanning beter inschatten bij alle intervaltrainingen, heuvel beklimmingen en tijdritten. Wanneer je het anaerobe drempel vermogen, ADV (Functional Threshold Power = FTP) weet, kun je dit tijdens een tijdrit of beklimming heel goed (op een bepaald niveau daarvan) vasthouden en weet je dat je op je maximale niveau hebt gepresteerd.

10. Mobiel Test Lab.
Met een vermogensmeter kun je regelmatig testen, zodat je kwantitatief kunt zien welke gebieden je hebt verbeterd en waar je nog aan moet werken. Training is testen, testen is training!

11. Registreer je trainingsgegevens elke seconde.
Het is een prima logboek van elke rit! Je zult weten wat je elke seconde van de rit hebt gedaan! Door al deze data op te slaan in je database krijg je een compleet overzicht van je prestatievermogen en hoe je opbouw was naar wedstrijden toe.

12. Verbeter je indoortraining.
T2050_Tacx_Ironman_front_1402Gebruik je indoortrainer op de meest efficiënte manier! Focus op je intervallen met exacte wattages voor een optimale verbetering.

13. Aanvullen van verbruikte energie voor de beste prestaties.
Weten hoeveel arbeid (in kJ) je verbruikt in de trainingen, waarmee je herstel maaltijden beter kunt samen te stellen op het gebied van de kcal. Je zult sneller/beter herstellen en in staat zijn om harder sneller trainen.

14. Plannen, controleren en uitvoeren van professionele training.
Train efficiënt, zodat je het hoogste prestatieniveau haalt op je doelevenementen.
Je kunt je eigen training en prestaties berekenen met de calculatoren van www.hetgeheimvanwielrennen.nl. Daar kun je ook ons boek bestellen.

Hans van Dijk, Ron van Megen en Guido Vroemen

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen