7 november 2013 | Edwin Haan

Strandracen tips&tricks

strand1Tips & tricks van het strandracen

Strandrijden is een kunst op zich, en strandracen al helemaal. Een goede strandfiets is natuurlijk een goed begin, maar er een kopen en je direct inschrijven voor een wedstrijd kan nog wel eens uitdraaien op een teleurstelling. De basisregels zijn overzichtelijk maar het is vooral oefening die de kunst baart. Er zijn vast meer ervaren zandhappers in je fietsvriendenkring, rijd eens met ze mee en kijk de kunst af!

Op zand rijd je het snelst met zachte, brede banden. Dat komt doordat de meeste rolweerstand ontstaat door het spoor dat je maakt. Een dikke, zachte strandband zakt nauwelijks weg en maakt een haast onzichtbaar spoor. Daarom geldt ook: hoe zachter het strand, hoe minder lucht er in je banden moet! De optimale druk zal je zelf moeten vinden, die hangt af van gewicht, bandtype, wel of geen binnenband, velgbreedte en vooral de omstandigheden. 1,5 Bar is het maximum en 0,6 bar kan optimaal blijken voor een voorband.

Om heel zachte banden soepel te laten rollen kan je ultra dunne binnenbanden gebruiken, of latex vloeistof. Dat laatste beschermt meteen tegen lekrijden op de miljoenen schelpen die je tegenkomt. Het ghetto tubeless systeem is goedkoop en past bij iedere velg-band combinatie, maar monteren vergt veel handigheid.
Het zand vlak naast de golven is vochtig en daardoor meestal het hardst. Als het eb wordt, is de harde strook breed en makkelijk te vinden. Bij opkomend tij moet je het hebben van spetterende golven en zal je vaak zelfs net dóór de branding moeten voor de ideale lijn. Wanneer tijdens vloed de golven tot de voet van de duinen komen, is fietsen vaak haast onmogelijk, geen slim moment om te gaan beachbiken. De tijdstippen van eb en vloed verschillen van dag tot dag en van plaats tot plaats. Op live.getij.nl zijn actuele gegevens en een voorspelling te vinden.

Zand, water en zout zijn verwoestend voor je fiets. Onze tip: maak vooraf je fiets schoon, voorzie hem dan ruim van smeermiddel en spuit hem dan van boven tot onder in met vaseline. Direct na afloop was je hem schoon met warm water en een scheutje afwasmiddel. Door de vaseline onder het zout en vuil laat alles makkelijk los. Spoel goed na en laat je fiets drogen, het liefst zonder zadelpen en tegen de verwarming zodat ook het vocht in het frame verdampt. Smeer de ketting pas weer als deze helemaal droog is.

Belgische strandraces zijn anders dan de Nederlandse, maar zeker niet minder de moeite waard. De afstanden zijn vaak korter, en een flink deel van de route loopt over duinpaden. Hier zijn lichte noppenbanden veel voordeliger dan gladde strandbanden.

Strandraces zijn hot, en dit jaar is er zelfs een heus NK.

De KNWU- wedstrijden op een rijtje:

  • 23 november: Rabo Beach Challenge – Scheveningen
  • 8 december: SRAM Beach Race – Noordwijk
  • 11 januari: Egmond-Pier-Egmond
  • 2 februari: Dijk tot Dijkrace – Petten (Nederlands kampioenschap)
  • 16 februari: Farmfrites Strandrace – Rockanje
  • 8 maart: MTB Ameland – Ameland
  • 16 maart: MTB Strandrace – Castricum

 

Code:131152

 

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen