Voorvorken zijn vaak het duurste onderdeel van een mountainbike. Logisch dat fabrikanten vaak een simpel model monteren om de prijs van de complete fiets te drukken. Wel jammer, want een groot deel van het rijplezier komt uit het goed functioneren van die belangrijke demper. Om ook voor ‘instapfietsen’ een goede vork te hebben heeft RockShox een nieuwe versie gemaakt van de aloude Judy. Deze is gebaseerd op de Pike, dus stijf, lekker licht en met ruimte voor de Boost standaard. Je kunt er daardoor Plus banden in kwijt. Tot 2.8″ in zowel de 27.5″ als de 29″ modellen. In het 29″ model zou je ook nog 27.5″x3.0″ banden kunnen plaatsen. De Judy is ontwikkelt voor XC en Trail gebruik. De oude Judy stamt uit 1996, toen nog met rubber hoezen over de binnenbuizen en met een gewicht van 1,47 kilo en ze moest het doen met velgremmen en een schamele 60mm veerweg. Tussendoor kreeg de Judy af en toe een flinke update, maar afgelopen jaren zat ze niet meer in de collectie.

RockShox Judy Gold RL

De 2017 versie van de Judy heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Want naast ruimte voor dikke banden zit de voorvork vol met RockShox technieken als de Solo Air Spring, OneLoc remote compatibiliteit en Motion Control RL damping. De veerweg is instelbaar tussen 80 en 120mm. De vorkpoten zijn Fast Black, voor de echt RockShox look.

De Judy Gold RL komt beschikbaar in april 2017 voor een prijs van €420 (27.5″) en €500 (29″).  Er is ook nog een Judy Silver, maar die is alleen leverbaar als OEM, in een compleet afgemonteerde fiets dus.

Meer vernieuwde vorken

Naast de nieuwe Judy zijn ook de Recon RL (vanaf 280 euro), de Reba (vanaf 555 euro) en de SID (vanaf 645 euro) vernieuwd.

 

En wist je dat SRAM decal packs heeft om de kleuren van je vork beter aan te laten sluiten bij de rest van je fiets. Leverbaar in 9 verschillende kleuropties voor 2 tientjes. Check Sramnation.com voor de kleuren.