In een criterium is het al niet meer dan normaal, maar waarschijnlijk moet je binnenkort ook bij ‘echte’ wielerwedstrijden gaan betalen om de renners van dichtbij te bewonderen. Onlogisch klinkt het niet, want zelfs voor een voetbalwedstrijd tussen Excelsior en Willem II betaal je €17 (om over de grotere clubs nog maar te zwijgen) en een tenniswedstrijd tussen subtoppers in Ahoy kost je een slordige €40. In het veldrijden betaal je voor een dagticket ook al een tientje, dus waarom zijn wereldtoppers als Marcel Kittel, Peter Sagan en Chris Froome dan nog gratis in het echt en van dichtbij te zien?

To pay or not to pay?

Het Nieuwsblad ging langs bij 22 organisatoren van de grootste wielerwedstrijden. De krant concludeert dat de helft van de organisatoren meent dat het op korte termijn onvermijdelijk is dat toeschouwers voor de koers moeten gaan betalen. Niet iedereen is het daar echter mee eens, want de organisatoren van de grootste Belgische wedstrijden (Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en E3 Harelbeke) vinden dat de koers toegankelijk moet blijven voor iedereen. Vooral de kleinere koersen vinden het een goed plan om entreegeld te vragen.

Dat het verdienmodel in de wielersport nog erg afhankelijk is van sponsoren en subsidies is al langer duidelijk. Hetzelfde geldt voor wielerploegen. Door bijvoorbeeld entreegeld te vragen bij de start- en finishplaatsen hoopt men toch zelf iets te kunnen verdienen aan het evenement. Ben je bereid om te betalen voor De Koers of ben je van mening dat de koers voor iedereen toegankelijk moet blijven?

Wil jij betalen voor de koers?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...