Wat levert de start van een grote ronde nou eigenlijk op? Grote steden hopen de start van de Giro d’Italia, Tour de France of Vuelta a España binnen te slepen om zich voor het oog van de wereld te kunnen presenteren. Zo ook Gelderland dit jaar. De 99ste Giro d’Italia ging in de provincie van start, maar uiteindelijk leverde dat minder op dan gehoopt.

Toeristen

Er kwamen zo’n 482.000 toeschouwers af op het wielerevenement in Nederland. Van hen kwamen er 126.500 van buiten Gelderland en 42.500 mensen uit het buitenland, zo blijkt uit de gepresenteerde statistieken door de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. De organisatie kostte Gelderland zo’n 12,5 miljoen euro, maar dat werd niet terugverdiend. De organisatie sluit uiteindelijk zelfs af met een tekort van 365.000 euro. Men had op drie miljoen meer inkomsten gehoopt.

Net als in Utrecht en Rotterdam – waar de Tour de France in 2010 en 2015 van start ging – hoopt Gelderland op de lange termijn te profiteren van de Giro-start. Het evenement werd namelijk door 72 miljoen tv-kijkers bekeken en Gelderland hoopt dat dat veel toeristen oplevert. Ook Rotterdam en Utrecht profiteerden daar van. In Utrecht was het zelfs de bedoeling dat het aantal bezoekers aan de Domstad met 2% zou toenemen.

Tot slot werd de Giro-start in Gelderland beoordeeld met een 8.1. Dat is iets minder dan de Tourstart in Utrecht (8.4), maar meer dan in Rotterdam (8.0).