Morgen begint de Tour de France. Dan zit heel wielerminnend Nederland weer aan de radio, tv, of de liverticker op tourdefrance.nl gekluisterd om te vernemen hoe het onze favoriete renners vergaat. Waar Theo Koomen vroeger nog wel eens een ontsnapping scheen te verzinnen als er even niets gebeurde, willen we in het huidige digitale tijdperk per seconde weten hoe het er voor staat.

Dimension Data

Dimension Data is het bedrijf dat de A.S.O. voorziet van alle relevante data uit het peloton. Als je gek bent op cijfertjes is dit een artikel om van te smullen. Eerst even over dit jaar. bigdata transponderDankzij nieuwe software en verbeterde transponders gaan we in de komende Tour nog preciezer kunnen zien hoe groot het gat is tussen de kopgroep en de achtervolgers, ook kunnen we zien hoe hard ze rijden en per renner hoeveel watt ze produceren. De verslaggevers krijgen een speciale app, waarmee ze ons -de volgers- nog gedetailleerder op de hoogte kunnen houden van het reilen en zeilen. Dat moet goede verhalen opleveren, misschien dat zelfs Maarten Ducrot dan de juiste renner bij de juiste ontsnapping weet te noemen 😉

 

Big Data truck

Het hele proces van fiets tot scherm verloopt als volgt. De transponder onder het zadel stuurt meetgegevens (snelheid, wattage, precieze gpslocatie, klimpercentage, windsnelheid) door naar de data-auto die in de buurt rijdt. Deze zend de verzamelde gegevens naar een heli, die op zijn beurt alles naar een goed gepositioneerde mediawagen stuurt. Hierdoor zijn ook in de bergetappes actuele gegevens verzekerd. Deze datawagen zend alles door naar het ‘brein’, de enorme Big Data truck die bij de finish staat.

bigdata flow

Daar wordt alle data geanalyseerd en in bruikbare brokken naar de ‘cloud’ gestuurd. Vanuit de cloud kunnen journalisten, tv-zenders en websites de data gebruiken die ze willen. Daardoor krijgen wij in no-time de klassementen voorgeschoteld, en zien we of onze favoriet het gaat halen…of net niet.

Cijfers 2015: 85 duizend hamburgers

Ook vorig jaar was Dimension Data verantwoordelijk voor het verzamelen van alle data. Daar kwam een geweldige cijferbrij uit, soms ook behoorlijk triviaal. Wat voorbeelden:

  • De warmste etappe was de 12e, het werd toen 37 graden
  • De renners produceerden gezamenlijk 90 KiloWatt, vergelijkbaar met de opbrengst van 22,5 zonnepanelen voor op het dak.
  • Gemiddeld werd er 38,34 km/u gereden, de snelste etappe was de eerste, de tijdrit. Toen reed Rohan Dennis 55,45 km/u!
  • De renners verbranden in 21 etappes bijna 24 miljoen Kcal, vergelijkbaar met 85.807 hamburgers.
  • Er stapten 38 renners af, gemiddeld over de 102 rondes is dit 54.
  • John Degenkolb sprintte in de 5e etappe het snelst, met 78,48 km/u.
  • Er is bijna 60.000 meter geklommen, 7,8x de Mount Everest.

bigdata snelheid

Op twitter.com/letourdata wordt je dagelijks voorzien van een nieuwe portie cijfertjes.

Tourspel

Misschien kun je al deze dat gebruiken om je teamtransfers beter te managen in ons Tourspel. Je kunt je nog steeds gratis inschrijven en kans maken op een mooie Merida Scultura!
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NkwBI2MZLBg?rel=0]