De laatste etappe in de Giro d’Italia is gewonnen door Nikias Arndt. De Duitser van Giant-Alpecin was aanvankelijk tweede geworden, maar werd na afloop toch nog als winnaar aangewezen omdat de eigenlijke winnaar Giacomo Nizzolo van zijn lijn afweek. Hierdoor werd Arndt, na lang overleg tussen de juryleden, aangewezen als winnaar voor Matteo Trentin en Sascha Modolo.Aanval Tjallingii en Van Emden
Maarten Tjallingii en Jos van Emden hadden al aangekondigd dat ze in de aanval zouden gaan, maar ze hielden zich ook aan hun woord. Samen trokken ze erop uit en reden meer dan vijftig kilometer aan de leiding. Met nog twaalf kilometer te gaan zat het werk van Tjallingii erop en ging Van Emden alleen verder. De Schiedammer werd echter in de laatste zeven kilometer ingerekend door het peloton.

De verwachte massasprint volgde, al probeerde Sonny Colbrelli die te ontlopen. De Italiaan reed echter op een rare manier tegen een fotograferende toeschouwer aan en kwam ten val. Ook Sean De Bie probeerde een sprint te voorkomen door onder de vod van de laatste kilometer weg te rijden. Hij kreeg Grosu met zich mee, maar zij werden in de laatste honderden meters opgepeuzeld door de sprinters. Nizzolo was daarin de rapste, maar werd later gediskwalificeerd. Nikias Arndt werd tot winnaar uitgeroepen en zorgde op de valreep voor het tweede succes voor Giant-Alpecin. De Duitse ploeg eindigt de Giro daarmee zoals het begon: met een overwinning.

De roze leiderstrui van Vincenzo Nibali kwam niet in gevaar omdat de jury al bij het opgaan van de plaatselijke rondes de tijdsverschillen opnam. Daardoor waren enkele valpartijen met Esteban Chaves, Steven Kruijswijk en Rigoberto Uran zonder consequenties en bolden de meeste renners op zijn gemak over de finish. Nibali wint dus voor de tweede keer in zijn carrière de Giro d’Italia. Chaves eindigt als tweede voor Alejandro Valverde en Kruijswijk.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=FHBhnaF7c90&w=560&h=315]