De eerste vermogensmeters van 4iiii zijn per direct leverbaar in fysieke winkels in Nederland en België. Het Nederlandse bedrijf 2Moso is sinds kort importeur en heeft de eerste voorraad binnen. Op dit moment alleen nog de 172,5mm versie van Shimano 105 en Ultegra. De overige modellen komen in de volgende maanden binnen.

De 4iiii Precision is een wattagemeter die gemonteerd zit op de linkercrank. Doordat je bij dit systeem dus alleen een linkercrank hoeft te vervangen blijft de prijs redelijk binnen de perken.

Specs
Wat specificaties van dit lichtgewicht wattagesysteem op een rijtje. De doorbuiging van de crank wordt gemeten met een 3-assige rekstrook, een 3D powermeter noemen ze dit zelf. De meetunit weegt slechts 9 gram. De 2032 knoopcel gaat meer dan 100 uur mee en is simpel te vervangen. In de bijbehorende app krijg je een seintje als er nog 15% in de batterij zit. De unit is draadloos te updaten met nieuwe software en ondersteunt ANT+ en Bluetooth Smart computers. Voor een volledige compatibiliteitslijst kijk je op: https://www.thisisant.com/directory/precision/

Met de gratis app kun je ook alleen je smartphone gebruiken als opname/weergave apparaat. Kalibreren zou makkelijker moeten gaan dan bij de eerste versies, net als het aanpassen aan persoonlijke gegevens. We hopen binnenkort een set binnen te krijgen om zelf mee te testen.

Kost dat?

De prijzen zijn als volgt:
105: € 499,-
Ultegra: € 599,-
Dura Ace: € 699,-
XT: € 599,-
XTR: € 699,-

[vimeo 144026775 w=640 h=360]

 

Op dit moment zijn 105 en Ultegra 172,5 versies verkrijgbaar bij:

Nederland
– Tom Schouten Wielersport
– Beukers Bikecenter
– Kaptein Amsterdam
– Cycletrend Nuenen
– Rosiir
België
– BMC Conceptstore EKE
– BVBA van den Hauwe
– Shifting Gears
De andere versies en cranklengtes zullen zoals gezegd medio juni beschikbaar zijn.
Een nog voordeliger optie is het opsturen van je bestaande crank om daar de vermogensmeter op te laten monteren. Dat gaat nog via de site van de producent van de vermogensmeter. Ben je hem dus wel een poosje kwijt, dat is dus misschien meer iets voor de winter.
Meer informatie over vermogensmeters?
Ben je geïnteresseerd in vermogensmeters en heb je onze uitgebreide test in het maartnummer gemist? Die is nog te bestellen via: www.tijdschriftnu.nl
Daarin testen we de volgende meters: Favero BePro S, Garmin Vector 2S, Verve Infocrank, Pioneer SGY-900L, Polar Keo Power Essential, Powertap P1, SRAM RED Quarq, Stages Shimano 5800. We kwamen daarbij ondermeer tot de volgende afwijkingen.
Schermafbeelding 2016-05-24 om 15.34.14