Sponsor van de Giro d’Italia , talloze wielerteams en de finish van een Giro-etappe was dit jaar voor de deur van de fabriek. Over wie we het hebben? Selle Italia! Deze gelegenheid was voor de Italiaanse zadelproducent reden om de pers uit te nodigen en meteen een deel van de 2017-productrange te presenteren.
Achtergrond
Volgend jaar viert Selle Italia haar 120-jarige jubileum. Gestart in de omgeving van Milaan maar na de verplaatsing van de fietsindustrie richting het noorden van Italië verhuisde het bedrijf mee. Een sterke groei kende het bedrijf in de beginjaren omdat de fiets in de beginjaren van het bedrijf zo ongeveer het enige vervoersmiddel was. Na de oorlog kende het merk een groei in het sportieve segment. Zo reden iconen als Coppi, Pantani, Ullrich en Indurain met Selle Italia zadels. En wie kent de modellen Turbo, Flite en SLR niet?

Piet van de Velde (Medium)Nederlandse invloed
Product Manager van Selle Italia is alweer enkele jaren Piet van de Velde. Wij spraken even met hem gedurende ons verblijf bij Selle Italia. De Mechanical Engineer verruilde Nederland om bij verschillende bedrijven zijn kennis te delen. Piet timmert nu al zo`n 4 jaar aan de weg bij Selle Italia. Hiervoor werkte hij onder ander bij Velo, Prologo en Specialized. Zelf geeft hij aan dat elk bedrijf zijn eigen filosofie en styling heeft hoe een zadel eruit moet zien. Hierdoor zijn producten nooit een exacte kopie. Naast de technische uitdagingen bij elk bedrijf was het ook wennen aan de verschillende culturen, besluit Piet. De Italiaanse familiare cultuur was even wennen maar bevalt hem zeker.

Nieuwigheden
Voor 2017 lanceert Selle Italia een nieuwe product groep: Sella Italia. Als eerbetoon aan het 120-jarige bestaan volgend jaar en natuurlijk ook om in te spelen op de retro-trend. De zadels met lerendek hebben de uitstraling van de klassiekers maar zijn voorzien van enkele updates. De belangrijkste: een sandwich constructie van het leer. Zo moet de vorm langer goed blijven zonder dat deze dus doorzakt. Het dek is nu samengesteld uit drie laagjes. Tussen het leer is er een materiaal toegevoegd dat zo goed als niet rekt. Voor de bevestiging van het zadeldek worden een soort pontnagels gebruikt maar dan erg mooi afgewerkt met een Sella Italia logo. Door deze niet zoals vroeger vast te timmeren worden kleine insnijdingen in het leer voorkomen.

Sella Italia (1) (Medium)De collectie bestaat uit de volgende modellen:
– Storica, voor race gebruik
– Mitica, voor race / trekking gebruik
– Epoca, voor trekking gebruik

De drie modellen zijn in het zwart en bruin verkrijgbaar. Ook zijn de zadels voorzien van een systeem om het dek op te spannen. Qua detaillering ziet het er erg mooi afgewerkt uit. Van de verpakking met de klassieke lettertype tot de logootjes op de bevestigingspunten van het leer. In stijl maak je het af met bijpassende zadeltas en handvatten.

Bikefitting
Selle Italia heeft al enkele jaren het IDmatch concept om je een zadeladvies te geven. Dit systeem kent een update om het gebruiksvriendelijker te maken. Zo is er nu 1 caliber waar je de metingen mee gedaan worden en je ziet in het display direct het zadeladvies. Een geheel nieuwe richting is de bikefitting onder de naam IDmatch Bike Lab. Dit systeem scant je lichaam automatisch waarbij je een aantal posities aan moet nemen. Vervolgens kies je de inzet en de pasfiets zet zich geheel automatisch in positie. Bij het fietsen is er nog een fine tuning doordat alle hoeken van je lichaam worden gescand tijdens de beweging. Vergelijk het met een Nintendo Wii systeem die ook een bewegingspatroon scant. Het systeem wordt volgend jaar in de Benelux verwacht.