Steven Kruijswijk heeft in de Giro d’Italia de roze trui veroverd. De Nederlander eindigde in de etappe als tweede achter Esteban Chaves en pakte de roze trui over van Andrey Amador. Vincenzo Nibali verloor meer dan een halve minuut op de Nederlander en Alejandro Valverde zelfs meer dan drie minuten.

Op de Passo Valparola brak de etappe helemaal los. Vincenzo Nibali plaatste als eerste van de klassementsrenners een aanval en kreeg Steven Kruijswijk met zich mee. Andrey Amador en Alejandro Valverde waren de grootste slachtoffers en werden op minuten achterstand gereden. Vervolgens versnelde Kruijswijk, volgde Esteban Chaves en had Nibali het erg moeilijk. Het goede nieuws voor de Italiaans kampioen was dat er een afdaling volgde, met nog 19 kilometer te rijden.

Ondertussen reden Kruijswijk en Chaves naar Georg Preidler en Kanstantsin Sivtsov toe. Zij reden op iets meer dan een halve minuut van de eenzame leider Darwin Atapuma. In de afdaling kwamen ze niet dichterbij en bleef ook Nibali op dezelfde achterstand rijden. Aan de Muro del Gatto, de afsluiter van de etappe, begon Atapuma met een voorsprong van twintig seconden op Kruijswijk, Preidler en Chaves.

Met nog twee kilometer te gaan werd Atapuma gegrepen door een sterke Kruijswijk. In een rare sprint, die veel te vroeg werd aangegaan door Georg Preidler, was Chaves vervolgens de rapste voor Kruijswijk. De Nederlander verzekerde zich wel van de roze leiderstrui en is na Tom Dumoulin de tweede roze truidrager deze Giro en de achtste in totaal. Hij heeft nu 41 seconden voorsprong op Vincenzo Nibali. Esteban Chaves staat derde op 1.32 minuut en Valverde volgt op iets meer dan drie minuten. Zondag staat er een klimtijdrit gepland.

//platform.twitter.com/widgets.js