Renners van Lotto Soudal kunnen dit seizoen met een hartslagmeter in hun Lazer Z1-helm rijden. Dit kan met behulp van de Lazer LifeBEAM DIY-kit.

In de helm zit een sensor die de hartslag meet via het voorhoofd, de renners hoeven dus niet langer de hartslagmeter rond hun borst te dragen. Aan de achterkant van de helm is een kleine box aangesloten, die draadloos in contact staat met de SRM-PowerMeter van de renners zodat ze hun hartslag meteen kunnen aflezen. De batterij van het systeem gaat tot vijftien uur mee.

“Het dragen van de hartslagmeter rond de borst geeft soms een beperkend gevoel, dankzij de Lazer LifeBEAM DIY-kit zijn de renners daarvan verlost”, zegt Jon Cannings van Lazer in een persbericht. “Aangezien dit een van de grieven was van de renners hebben we vorig jaar het initiatief genomen daar een oplossing voor te vinden. We zijn daarom een samenwerking aangegaan met het Israëlische bedrijf LifeBEAM. Nu het in de helm verwerkt zit, kunnen ze de hartslagmeter ook niet meer vergeten en bovendien is dit materiaal veel lichter.”

Cannings: “De technologie van het meten van de hartslag via een helm wordt al langer gebruikt voor gevechtspiloten en astronauten. Nu is het de eerste keer dat draagbare technologie in fietshelmen is geïntegreerd.” De eerste tests deden de Lotto Soudal-renners tijdens een trainingskamp in december.

De Lazer LifeBEAM DIY-kit leverde de producent onlangs de Design and Innovation Award op.