Ze zijn de laatste tijd sterk in opkomst: tubeless banden. Met name in het veldrijden en onder mountainbikers is het al heel gebruikelijk om ermee te rijden, maar ook wegrenners stappen steeds vaker over.

Tubeless banden hebben een lagere rolweerstand, hoger comfort en betere lekbestendigheid dan traditionele banden met binnenband. Die voordelen zijn helder, maar hoe moet je zo’n tubeless band monteren?

  • Het belangrijkste is dat je wielen geschikt zijn voor tubeless banden. Dit is niet bij alle velgen het geval. Check dat dus eerst.
  • Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die je in huis moet halen voordat je aan de slag kan met een tubeless band, namelijk: een speciaal tubeless-ventiel, vloeibare latex, een schone doek en een fietspomp. Montagevloeistof kan ook goed van pas komen.
  • Die montagevloeistof wordt onder andere door Schwalbe en Hutchinson aangeraden. Met de vloeistof smeer je de binnenrand van je band in zodat je die gemakkelijk in de velgrand kan drukken. Daarbij is het belangrijk het gebruik van bandenlichters zoveel mogelijk te beperken. Ook helpt de vloeistof bij het afsluiten van de verbinding tussen band en velg bij het oppompen.
  • Voordat je de complete band aan beide kanten om de velg hebt gedaan, moet het ventiel bevestigd worden. Draai de rubberen ring en de schroefring eraf en plaats de rubber voet van het ventiel zo dat de randen van de band de velg niet worden uit gedrukt. Draai hierna de rubber ring en de schroefring op je ventiel.
  • Met een deel van de band in de velg kan je voorzichtig de vloeibare latex in de band laten lopen, maar je kan ook de band eerst volledig monteren en dan de vloeibare latex door het ventiel naar binnen spuiten. Dit kan alleen als het bovenste deel van het ventiel losgeschroefd kan worden.
  • Met de band helemaal op de velg, het ventiel dicht en de vloeibare latex erin, is het van belang om die latex goed door de hele band te verspreiden. Draai het wiel daarom een aantal keer rustig rond. Hierna kan je de band op de juiste spanning brengen.
  • Let goed op met de vloeibare latex. Dit goedje kan nare vlekken op je materiaal en kleding opleveren. Zorg dus dat je een doek bij de hand hebt om eventuele geknoei weg te kunnen vegen.

We maakte in het verleden al eens een video over het monteren van een tubeless band. Die kan je hieronder nog eens bekijken.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=10zngJc7dNQ]