Wielrenners die gepakt worden op dopinggebruik lopen doorgaans tegen een schorsing voor een bepaalde tijd aan, een paar maanden tot een paar jaar. Uit Noors onderzoek blijkt echter dat doping wel eens levenslang voordeel zou kunnen opleveren.

Professor Kristian Gundersen van de Universiteit van Oslo kwam tot die conclusie na onderzoek op muizen. Hij bekeek daarbij specifiek anabole steroïden. “Onze onderzoeksresultaten tonen aan dat een schorsing van twee jaar bij het gebruik van anabole steroïden te kort is. Zelfs een uitsluiting van vier jaar is aan de korte kant”, stelde Gundersen in 2014 tegenover de BBC.

Bij het gebruik van anabole steroïden wordt behalve meer spiermassa ook een groter aantal spiercelkernen opgebouwd. Wanneer de training stopt verdwijnt wel de spiermassa, maar niet de hoeveelheid spiercelkernen. Met deze spiercelkernen is het op een later moment gemakkelijker om weer spiermassa op te bouwen.

Volgens de Noor zijn de onderzoeksresultaten bij muizen ook te verwachten bij mensen. “Ik ga ervan uit dat je tientallen jaren na het gebruik van anabole steroïden daar nog steeds voordeel van kunt hebben.”