Acteur Ben Foster heeft in de voorbereiding op de film ‘The Program’ waarin hij Lance Armstrong speelt doping genomen. Dat heeft tot ophef geleid.

De Amerikaanse acteur maakte in de aanloop naar het Toronto International Film Festival bekend dat hij onder begeleiding van een arts doping heeft laten toedienen in voorbereiding op zijn rol.

“Hoe meer onderzoek ik deed, hoe verder ik dit onderwerp verkende, des te meer ik wilde weten hoe het is. Het is zo’n complex verhaal, zo’n complexe wereld”, liet Foster optekenen bij de Toronto Star.

“Doping is niet de reden dat Lance Armstrong won, maar het beïnvloedde wel een cultuur op dat moment, en het heeft hem zeker gevormd. Ik wilde begrijpen – op persoonlijk niveau, op celniveau – hoe die ervaring was.”

Hoewel de acteur met zijn flirt met stimulerende middelen geen vals spel speelde, is er toch ophef ontstaan om zijn ontboezeming. Met name Emma O’Reilly, de voormalige US Postal-verzorgster, die met haar getuigenissen bijdroeg aan Armstrongs val liet zich kritisch uit.

“Echt waar? Is dit een grap?”, tweette O’Reilly. “Ik ben jaren door een hel gegaan om de sport waar ik van houd schoon te krijgen en dan is het ok voor Ben Foster om te doperen zodat hij als Lance Armstrong kan zijn? Dat is geen ironie, dat is gebrek aan respect.”