Vanaf 12 juni staat filmproject ‘De mannen van staal’ van regisseur Matthieu Landweer op crowdfundingplatform CineCrowd: www.cinecrowd.com/de-mannen-van-staal. Fiets Magazine kreeg alvast een voorproefje en werd erg enthousiast over de plannen. Daarom roepen we jullie hulp in!

‘De mannen van staal’ is een film over de liefde voor de stalen koersfiets, een zoektocht naar de passie voor staal aan de hand van een portret van Wim van der Kaaij, maar ook aan de hand van de wereldkampioenen die er op koersten. Om de film te realiseren, heeft Matthieu €15.000 nodig. Middels crowdfunding wil hij dit bedrag binnen 35 dagen bij elkaar krijgen. Gezien de grote groep liefhebbers van stalen fietsen moet dat toch te doen zijn, dunkt ons.

In ‘De mannen van staal’ volgen we de 78 jarige Wim van der Kaaij. Hij is in 1948 als jochie van 12 begonnen bij de gebroeders Bustraan, die hun koersfietsen al sinds 1921 bouwden in hun werkplaats aan de Westerstraat in de Jordaan. Deze fietsen hadden iets speciaals: er werden kampioenschappen op gewonnen. Tegenwoordig worden de Rih’s nog steeds gebouwd volgens het oude recept, maar omdat de fietsen zijn ingehaald door innovaties worden er geen wedstrijden meer op gewonnen.

Matthieu Landweer liet Wim vertellen over zijn passie voor het staal en ook over de beslommeringen van zijn bedrijf en het vinden van een goede opvolger, die van hem het vak van framebouwer leert. We zien een aantal kampioenen vertellen over de fiets en hun ervaringen en we volgen wielerlessen op de baan. Wim is inmiddels overleden en het is de taak van zijn opvolger
Lester Janssen om het bedrijf en het ambacht voort te zetten. De vraag is of dit gaat lukken…

Matthieu legt in onderstaande teaser uit wat de insteek is en geeft alvast wat mooie beelden weg… Zeg nou zelf, die film moet er toch komen?

[vimeo 130421240 w=500 h=281]

De mannen van staal | Cinecrowd teaser from CineCrowd on Vimeo.

CineCrowd
CineCrowd is het crowdfunding platform voor film. De campagne van ‘De mannen van staal’ loopt
van 12 juni 2015 tot en met 17 juli 2015. Meer informatie over dit project: www.cinecrowd.com/de-mannen-van-staal.