Mark Beaumont is in een wereldrecordtijd van Caïro naar Kaapstad gefietst. Beaumont legde de tocht dwars door Afrika af op een KOGA Solacio Disc-racefiets. Hij deed over de 10.882 kilometer uiteindelijk 41 dagen, 10 uur en 22 minuten. Hij zat, kortom, maar liefst 439 uur in het zadel.

Het vorige record stond op 59 dagen en acht uur en stond op naam van de Zuid-Afrikaan Keegan Longuira. Beaumont was met bijna achttien dagen dus ruim sneller dan het oude record.

Gemiddeld legde de Schotse avonturier 257 kilometer per dag af en in de laatste week reed hij zelfs meer dan 320 kilometer gemiddeld per dag. Dat zijn afstanden die voor de meest doorgewinterde duurrijders al lastig zijn, maar nog meer indruk maken, wanneer je de conditie van de wegen, de gebrekkige beschikbaarheid van voedsel en de vele lastige grensovergangen in Afrika in aanmerking neemt.

“Bij deze tocht heb ik bewust mijn grenzen opgezocht, zowel fysiek als voor wat betreft het materiaal. Dit is de reden van mijn keuze voor een racefiets met smalle banden, hydraulische schijfremmen en het Shimano Dura-Ace Di2 schakelsysteem. Het materiaal voor deze tocht diende robuust te zijn maar ook lichtgewicht, gezien het aantal kilometers dat ik per dag af moest leggen”, zegt Beaumont in een persbericht van de materiaalleverancier, KOGA.

Volgens Beaumont had zijn fiets de beproevingen in Afrika prima doorstaan. “Wanneer je mijn KOGA aan de finish bekijkt, ziet deze er nog uit als nieuw.”

De opbrengsten van de recordpoging gaan Orkidstudio, een organisatie die zich inzet voor kinderen en gemeenschappen wereldwijd door middel van innovatieve bouwmethodes.