Ruim 2.000 Brabanders hebben zich voorgenomen om dit jaar de auto te laten staan en voortaan op de fiets naar het werkt te gaan. Zij doen mee aan het project B-Riders van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en provincie Noord-Brabant. Doel is om automobilisten te bewegen vaker de fiets te pakken voor het woon-werkverkeer. Zodra alle deelnemers de afstand naar de maan bereiken ontvangt revalidatiecentrum Revant in Breda twee gesponsorde e-bikes voor hun revaliderende longpatiënten.

‘Fietsen naar de maan’ is volgens het ministerie een extra stimulans om tijdens de koude wintermaanden naar het werk te blijven fietsen. Vorig jaar reden de deelnemers aan het project samen 5.876.756 kilometers. Dan is de afstand naar de maan, 384.000 kilometer, een peulenschil zou je zeggen. ”Maar wel een extra stimulans om in de koude wintermaanden te blijven fietsen naar het werk”, stelt een woordvoerder van het ministerie. B-Riders fietsen met een app op hun mobiele telefoon, die hun fietskilometers registreert. Voor ‘Fietsen naar de Maan’ is de app aangepast en worden de kilometers voor het Longfonds bijgehouden. Fietsen naar de maan staat ook open voor fietsforenzen die nog geen B-Rider waren. Zij kunnen zich via een website aanmelden.

Veel B-Riders zeggen dat hun gezondheid flink vooruit is gegaan sinds zij de auto hebben laten staan. “Ik wil graag mijn conditie behouden na een herseninfarct. En op deze manier kan ik gezonder leven”, aldus één van de deelnemers.