Voor Fiets nummer 12 testten we een hele range winterbroeken en jacks. Het aanbod is enorm, helaas kregen we niet alle geteste kleding in het artikel. We willen je onze bevindingen van de Nalini-combinatie echter niet onthouden. Die plaatsen we dus online. Wil je de complete test lezen, Fiets december is online te bestellen (geen verzendkosten).

Het Nalini Spera winterjack is ontworpen om op de fiets ook in koude tijden warm te blijven. Het polyester jack is winddicht en waterafstotend. We droegen het jack de nodige uurtjes in de winterkou samen met de Grauno biblong van de Italiaanse fietskledingfabrikant.

Nalini adviseert om de Spera te dragen bij temperaturen tussen de 0 en 6 graden Celsius. Dat is dan ook precies wat we deden. We droegen het jack in combinatie met een ondershirt en een koerstrui met korte mouwen. De Spera doet in die zin wat het belooft: koud hebben we het niet gehad.

Bij ons eerste ritje van twee uur in een lage hartslagzone (D1) was de Spera en de andere fietskleding bij thuiskomst nagenoeg droog. Het ondershirt was weliswaar nat, maar niet zodanig dat we er last van hadden. Bij een training van anderhalf uur waarin we lange blokken in een wat hogere hartslag reden (D2) was dat een ander verhaal. Zowel het ondershirt, de koerstrui en de Spera waren bij thuiskomst drijfnat van het zweet. Gelukkig hebben we daar tijdens het fietsen geen last van gehad, voor je vochtbalans is het niet ideaal. Je moet goed bijdrinken om niet uit te drogen.

Ventilatieopeningen
Uit een nadere inspectie van het jack blijkt waarom we  zo gingen zweten tijdens onze intensieve training. Het voor- en achterpand van de Spera zijn gemaakt van dezelfde stof. Er zijn te weinig ventilatieopeningen om bij een zware inspanning alle warmte voldoende af te voeren. Positief punt aan de Spera is het vermogen om de regen en de wind buiten te houden. Een koude noordooster slaagde er bij een temperatuur van slechts eén graad boven nul, niet in om ons te laten bibberen. Ook de regen kreeg ons er niet onder. Zelfs bij een test met een douchestraal hield de Spera het water buiten. Qua pasvorm zit de Spera prima. Het jasje is niet strak gesneden op een aerodynamische pasvorm. Nalini stelt dat daar bewust voor is gekozen.  ”Het is een jasje voor fietsers die zowel de volledige vrijheid voor bewegen willen hebben in combinatie met het comfort van een high tech stof”.

Conclusie
De Nalini Spera is een basic thermojack. Het jasje is vooral geschikt voor de recreatieve fietser die in de winterkou rustige kilometers wil maken. Voor wielrenners die in de kou ‘zwaar’ willen trainen of zelfs wedstrijden rijden zouden we een ander soort jack adviseren. Een jasje dat bijvoorbeeld meerdere stoffen combineert om de lichaamswarmte nog beter af te kunnen voeren.

De Spera is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, fluoriserend geel/zwart en rood. Maten:  S t/m 3XL.  Adviesverkoopprijs  €179.95. Nalini wordt in Nederland geïmporteerd door Jacobsons.

GRAUNO naliniGrauno Wind Bibtight
De Grauno wind bibtight is een lange koersbroek voor in de winter. De panden van de broek zijn anatomisch vormgegeven. De panden volgen de loop van de spieren. Aan de binnenkant is de broek bedekt met een zachte fleece, waardoor hij fijn zit. Nadeel aan lange koersbroeken is dat er meestal geen aparte lengtematen zijn. Dat is met deze broek van Nalini net zo. De large Grauno zat bij onze testrijder perfect rond de billen, onderaan de enkels was deze net iets te kort.

De Grauno levert voldoende isolatie om het tijdens een training niet koud te hebben. Om de broek gemakkelijker uit of aan te trekken, heeft deze onderaan de pijpen een korte rits gekregen. Deze ritsen kunnen worden geblokkeerd, zodat de rits niet omhoog treks tijdens het fietsen. De zeem zit comfortabel en gaf geen irritatie. Ook niet nadat we de broek enkele keren hadden gewassen. De  Grauno1 broek is alleen in het zwart verkrijgbaar in de maten S t/m 3XL . De adviesprijs bedraagt €159.95