Voormalig wielrenster Leontien van Moorsel is ambassadeur geworden van de campagne Check Je Werkstress Week. Deze campagne  van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet werkstress bespreekbaar maken en aanpakken. “Werkgevers moeten werknemers aansporen meer te gaan bewegen”, aldus van Moorsel. Om die boodschap kracht bij te zetten geeft Leontien op woensdag 5 november een fiets clinic aan consultants van Accenture op de Zuidas te Amsterdam. Tijdens het spitsuur geeft ze ook een fiets clinic op station Leiden aan forenzen.

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1 in Nederland.  “Ik ging tijdens mijn wieler carrière ten onder aan het moeten presteren”, vertelt Van Moorsel. Door de hoge prestatiedrang raakte ze naar eigen zeggen de balans kwijt in haar leven. Dit resulteerde bij haar in een eetstoornis. “Ik ging ten onder aan het moeten Leontien van Moorselpresteren en ik kon er niet goed over praten”, aldus van Moorsel. Erover praten en blijven bewegen was voor haar uiteindelijk de oplossing. “Het is belangrijk dat we in Nederland meer gaan bewegen. Het is een moment van ontspanning. Werkgevers moeten werknemers daarom aansporen meer te gaan bewegen. Het is belangrijk dat inspanning en ontspanning hand in hand gaan”, zegt de voormalig Olympisch- en wereldkampioene.

In Nederland lopen volgens het ministerie van Sociale Zaken jaarlijks bijna 1 miljoen mensen het risico op een burn-out of andere werk gerelateerde psychische ziekten. Signalen zoals slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn of oververmoeidheid zouden vaak niet op tijd worden herkend. ”Twaalf procent van de werknemers heeft last van een burn-out of zit er tegen aan. Binnen veel organisaties is de kans groot dat er collega’s of werknemers zijn die wegens werkstress thuis zitten of die de werkdruk niet aan kunnen. De Check Je Werkstress campagne wil werkstress bespreekbaar maken en daarmee verzuim op de werkvloer voorkomen”, zo schrijft het ministerie.