Het Italiaanse Sportful is al enkele jaren kledingsponsor bij het World Tour team Tinkoff-Saxo. De locatie voor de introductie van de groter geworden ‘Fiandre’ kledinglijn was heel toepasselijk in het hart van de Vlaamse Ardennen: Oudenaarde. Team Tinkoff Saxo – Tristan Hofman, Niki Sørensen, Specialized teamfietsen en mekanieker- zorgden voor de omkadering tijdens de presentatie en de eerste praktijktesten.

Tekst en foto`s: Mathijs Wagenaar

Tinkoff-Saxo
Naast het dragen van de kleding helpt het team ook mee met het ontwikkelen van nieuwe producten. De samenwerking zien beide partijen dus vooral om beiden verder te komen. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de tijdritpakken: voor de kopmannen wordt het pak geheel afgestemd op de fietspositie. Door de kleding specifiek voor de houding te maken wordt er in de windtunnel bekeken wat de besparing in wattage is. Maar ook kleding voor extreme weersomstandigheden in het voorjaar of bergetappes wordt steeds specifieker. Het team verlangt ook van regenkleding de nodige aerodynamica en ademend vermogen. Hierbij komen we direct bij de belangrijkste kenmerken van de Fiandre-kledinglijn. De renners van Tinkoff-Saxo kunnen trouwens kiezen uit maar liefst 4 verschillende typen koersshirt en broek. Elk voor een bepaald doel: van lichtgewicht klimshirt tot aero voor de snelle ritten.

Fiandre
De Fiandre jacks kenmerken zich door een winddichte voorzijde en vooral op de rug een meer open structuur. De waterdichtheid is niet 100% maar het materiaal is waterafstotend met dank aan de No-rain techniek. Er zijn in totaal 4 verschillende uitvoeringen, van een volwaardig wintermodel tot drie lichtere modellen. De Fiandre Light Norain Top – 125 euro- is een lichtgewicht jasje van zo`n 200 gram. Ook een handig jack om als laatste kledinglaag te dragen. De eerste indruk is dat bij stevige inspanning het ademend vermogen op een hoog niveau staat. Net zoals het iets dikkere Light WS Jacket -180 euro-  is de voorzijde zo goed als winddicht. Hierdoor voelt het lekker comfortabel. De jacks sluiten mooi strak aan en de mouwen zijn goed van lengte. Er is ook een serie van drie broeken waarvan wij met de Fiandre Norain Bibshort reden. Dit model is ook waterafstotend en zo in elkaar gezet dat er geen naad over de achterzijde loopt wat ‘lekkage’ kan veroorzaken bij opspattend water.

Conclusie
Door technisch hoogwaardige materialen slim toe te passen zet Spurtful kledingstukken voor barre omstandigheden op een hoger niveau. Het is steeds een afweging maken tussen de variabelen wind- en waterdichtheid en ademend vermogen. De eerste testen lieten al duidelijk zien dat je ook bij ritten met afwisselende intensiteit comfortabel onderweg bent. Door niet overmatig te zweten bespaar je ook nog eens energie die we trouwens bij de laatste keer de Koppenberg bedwingen goed konden gebruiken… In FIETS nummer 12 (verschijningsdatum 1e week van december ) is er een uitgebreide test van winterjacks en broeken. Meer informatie: Wolvenberg (importeur) en Sportful website.

Tristan en Niki
Tijdens de introductie spraken we ook met Tristan Hofman en Niki Sørensen. Niki hangt net als teamgenoot Karsten Kroon naar een lange loopbaan de fiets aan de wilgen. Het ontbreekt hem vooral aan energie om als renner nog verder te verbeteren. In de toekomst wil hij zeker nog wat in de wielersport blijven doen. Een grote grijns verschijnt op zijn gezicht wanneer we het over zijn grootste overwinning hebben: een etappe in de Tour van 2009. Mooi om te zien dat Tristan Hofman nog steeds gepassioneerd over ‘zijn’ koersen in Vlaanderen spreekt. Ook is hij het rijden over de kasseien zeker niet verleerd. Vanzelfsprekend vind hij het spijtig nooit Parijs-Roubaix te hebben gewonnen, een tweede plaats achter Bäckstedt was het hoogst haalbare. De mooiste momenten uit zijn carrière noemde hij de nationale titel en de overwinning in de Ronde met Nuyens waar hij ploegleider was. Net voor de start kwam de camera in de ploegleidersauto omdat een ander team het niet wilde. Het leverde mooie beelden op die de hele wereld over gingen! [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vPsUJ3EjCN0[/youtube]