”Het duurt wel lang he?”, stelt Adrie van Diemen. Wat eerst een verkoudheid was, zijn nu slepende longklachten.

Redacteur Edwin Driessen ziet zichzelf als het prototype van een anti-klimmer. Toch probeert hij met coach Adrie van Diemen van webtrainer.com zijn klimmerscapaciteiten te verbeteren. In januari tikte hij op de weegschaal 95,5 kilo aan. In september en oktober waagt hij zich aan twee cyclo’s in de Alpen. Hij blogt over zijn ervaringen in Van Bakbeest tot Klimgeit.

Hoe voelt het nou? Werd me deze week gevraagd. Op het eerste gezicht functioneert alles prima. Ik werk gewoon, kan uren maken op de fiets. Niets mis mee toch? En toch heb ik het vaak benauwd. Het voelt alsof je net iets te weinig zuurstof binnenkrijgt. Met medicatie is dat prima onder controle te krijgen. Maar soms vier keer per dag naar zo’n noodmaatregel grijpen is niet fijn.

Al van kinds af aan ben ik bekend met astma. Maar na jarenlang klachtenvrij geweest te zijn was de aanname: je bent er overheen gegroeid. Een jaar of 20 geleden kwamen de klachten weer terug. Eén, soms twee keer per jaar een astma aanval. Het went, en je leert het onder controle te krijgen. Volgende week krijg ik een nieuwe longfunctietest.

Gelukkig heb ik niet het gevoel dat het fietsen de klachten verergert. Sporten houdt je in conditie en daar heb je met astmatische klachten alleen maar voordeel van. Maar echt diep kan ik nog niet gaan. Zondag staat er een klassieker op het programma. De Ronde van Gelderland. Ik heb heel veel zin om daar te rijden. Maar of het verstandig is? Meerijden gaat prima. Maar wil je meedoen: dan moet je vooraanzitten op de dijk. Windkracht 4 tot 5 zondag. Er moet nog een knop om in mijn hoofd.

Volg Edwin via Fiets.nlFacebookStrava of Twitter: @edwindriessen.