Tijdens de toerversie van de Amstel Gold Race wordt het bloed van bijna 100 deelnemers gecontroleerd. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht willen weten wat het effect van zware inspanning is op de bloedstolling van wielrenners.

Het project heeft de titel  ‘Red meets gold’ meegekegen. Voor deze studie is een tijdelijk laboratorium op de Cauberg ingericht. Daar wordt voor en na de race bloed afgenomen en verschillende metingen verricht. Gekeken wordt naar hartslag, zuurstofgehalte en spierschade. Er zijn ruim dertig artsen en onderzoekers bij het project betrokken.

”Het is al langer bekend dat inspanning trombose kan veroorzaken”, stellen de onderzoekers. ”Het onderzoek  richt zich darom op de onderliggende verstoringen van het bloedstollingsproces die tot trombose leiden”. Vorig jaar deed het team van de universiteit ook al onderzoek tijdens een expeditie op hoogte in de Zwitserse Alpen. ”Deze expeditie heeft aangetoond dat zuurstoftekort geen invloed heeft op de plasmafactoren, maar wel op de cellen, zeg maar de bloedplaatjes. Dat maakt gerichte behandeling en preventie mogelijk. Nu  richten we ons op de gevolgen van inspanning bij normale zuurstofconcentraties”.